Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Főoldal
 
Élmények völgye
 
Tanösvények
 
Barátok Útja Tanösvény
Barátok Útja Tanösvény

A Barátok Útja tanösvény a diósgyőri pálos kolostortól indul és a Barát-hegyre, onnan az Ostorosra visz föl, majd a Köpüs-völgyben leereszkedik Miskolc nyugati végébe.

Hossza: 4.8 km, Időigény:2.5 óra, Vonalvezetés:vonalas, Állomások száma:12, Nehézségi fok:túra jellegű

Ez a tanösvény - kicsit talán szokatlan módon - nem egy természetes, "Ádám és Éva előtti" hanem egy kifejezetten ember által alakított terület értékeinek, állapotának a bemutatására törekszik. A diósgyőri Barát-hegy egy nagyobb táj részeként rengeteg különlegességet árul el. Ezekhez szeretné közelebb vinni a turistát a 4,8 km hosszú Barátok Útja Tanösvény.

Több |

A tanösvény végigjárásával megismerkedhetünk a Barát-hegy és környéke természeti, történelmi, kulturális értékeivel és a hagyományos gazdálkodás fragmentumaival. Elhagyott gyümölcsösök, szőlők, ma is művelt zárt kertek, pincék és borházak, hajdani kaszálók, elvaduló kertek közt vezet az útvonal, amely bepillantást nyújt a terület ősi gyümölcsfáinak világába, a geológiai képződmények révén pedig a földtörténeti múltba.

A diósgyőri pálos rendháztól induló útvonal érinti a 379 m magas Ostoros-hegyet is, amely szép kilátást nyújt a környékre, a Bükk hegységre.