Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Főoldal
 
Élmények völgye
 
Tanösvények
 
Vöröskő-völgyi Erdei Tanösvény
Vöröskő-völgyi Erdei Tanösvény

A Felsőtárkányi Erdészet Erdei Vasútjának végállomásánál, a Stimecz háznál van a Vöröskő-völgyi Erdei Tanösvény indítótáblája.

A tanösvény hossza: 1.5 km, Időigény:2 óra, Jelzés:nincs, Vonalvezetés:körút, Állomások száma:15, Nehézségi fok:séta jellegű.

Az útvonal mentén, 15 állomáson összesen 21, a bükki erdő növény- és állatvilágát, valamint földtanát bemutató színes oktatótáblát helyeztek el. Kényelmes sétával a táblák ismeretanyagát figyelmesen elolvasva a tantúra kb. 3 óra alatt teljesíthető. A túra során figyeljünk az erdőre, ahol vendégségben leszünk, viselkedjünk tehát ennek megfelelően! Mindig a kijelölt úton és csendben haladjunk, ügyelve arra, hogy ne zavarjuk az erdő nyugalmát!

Több |

A Felsőtárkányból a Stimecz házig vezető 5 km hosszú erdei kisvasút végállomásánál alakították ki ezt a sajátos tanösvényt, amelyen 21 színesen illusztrált tábla szemlélteti a hegyvidék növény- és állatvilágát. Egy-egy tábla általában négy növény és álltafajt mutat be, ezért a bemutatóösvényt tulajdonképpen egy természetben kiépített növény- és állatkalauznak - határozónak - tekinthetjük. A fafajok, gombák, cserjék, madarak, vadászható nagyvadak stb. ábrázolásain túl egy tábla a Bükk mára túlhaladott földtani ismereteit vázolja föl.

Egerből a Bükkbe indulva, néhány kilométer megtétele után, a hegyek övezte Tárkányi-medencében fekvő faluba, Felsőtárkányba érünk. A Bükk sejtelmes és romantikus erdőjében, a festői szépségű Vöröskő-völgyben a Felsőtárkányi Erdészet erdei kisvasútja kanyarog. A kisvasút végállomásától, a Stimecz-háztól indulva erdei tanösvény várja az ide látogató elsősorban általános iskolás gyermekeket, akik a Vöröskő-völgyi erdei tanösvény mintegy másfél kilométeres gyalogtúrája során betekintést nyerhetnek a déli Bükk erdeinek élővilágába. 

A kirándulás alatt a színes képekkel gazdagon illusztrált oktatótáblák és terepi megfigyelések segítségével játszva szerezhetők új ismeretek. Patakparton és hegygerincen, erdei környezetben tanulhatnak a hegyvidéki erdő életközösségéről, növény- és állatvilágáról, földtanáról azok a gyerekek és pedagógusok, akik félnapos tanulmányi sétájuk, terepgyakorlatuk színhelyéül a Vöröskő-völgyi erdei tanösvényt választják. 

Az idelátogatókat a 90 éve működő hangulatos Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút szállítja a helyszínre, mely Felsőtárkány Fűtőház autóbusz-megállótól a Stimecz-házig 5 km pályahosszon közlekedik.

A kullancsveszély és a terepviszonyok miatt zárt öltözet és zárt túracipő szükséges!