Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Főoldal
 
Élmények völgye
 
Tanösvények
 
Kő-közi Tanösvény
Kő-közi Tanösvény

A Kő-közi Tanösvény indító állomása Felsőtárkány község északkeleti szélén lévő tó partján, a BNPI Oktató- és Látogató Központja mellett található.

Hossza:0.8 km, Időigény:1 óra, Jelzés:fehér négyzetben átlós kék sáv, Vonalvezetés:körút, Kapcsolat:kapcsolódik a Barát-réti tanösvényhez és a Vár-hegyi tanösvényhez, Állomások száma:5, Nehézségi fok:túra jellegű

A tanösvény kő-közi körét a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpontja mellett alakították ki. A Szikla-forrást és a fölötte magasodó mészkősziklát, az alatta húzódó Kő-köz nevű sziklaszorost és a tavat fűzi fel egy rövid kirándulás jellegű útvonalra. A mészkőszurdok számos kisformája - oldalbarlangok, örvényüstök, cseppkőtöredékek - a barlangfelszakadásos völgyképződést bizonyítják.

Több |

A Szikla-forrást és a fölötte magasodó mészkősziklát, az alatta húzódó Kő-köz nevű sziklaszorost és a tavat fűzi fel egy sétára. A 800 méter hosszú tanösvényen 5 állomás található. Bejárásához, a jelenségek tanulmányozásához egy óra bőven elegendő. Útvonala: Felsőtárkány, Szikla-forrás, indítótábla - felsőtárkányi-tó - Szikla-forrás mészkősziklája, kilátópont - Kő-köz - Szikla-forrás.

Az állomásokon lévő, vagy a közelükben megtekinthető természeti és kultúrtörténeti értékek leírását, a hozzájuk kapcsolódó ismereteket a Felsőtárkányi tanösvények (Eger, 2002) című kirándulásvezető füzetben olvashatjuk. A kiadvány a BNP Igazgatóságán szerezhető be (Eger, Sánc u. 6.) Szabadon látogatható!