Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Főoldal
 
Élmények völgye
 
Tanösvények
 
Ostrea Geológiai Tanösvény
Ostrea Geológiai Tanösvény

Dédestapolcsányból Uppony felé haladva érjük el a nekézsenyi elágazást, amelynek közelében indul a 2 km hosszú Ostrea tanösvény.

Felfedezésével és a geológiai bemutatóhely megtekintésével az ide látogatók megismerhetik a földtörténeti harmadkor geológiai jelenét és múltját. Kiindulópontja a Dédestapolcsányt Nekézseny felől megközelítő út mellett, a faluba érve található.

Nevét arról az 50-60 millió évvel ezelőtt élt kagylófajról, a mai osztrigák elődjéről kapta, amelynek megkövesedett héjai nagyszámban bukkannak elő az itteni geológiai feltárásokban. Az ösvény látnivalói egész napos programmá egészíthetők ki a szomszédos Lázbérci Tájvédelmi Körzet területén kialakított Szalamandra Tanösvény bejárásával, amely a Lázbérci víztározó felől is megközelíthető.

Több |

Uppony felé az út a víztározó partján vezet, ahová autóval nem lehet behajtani. Ajánlatos inkább kerékpárra pattanni, vagy egy jó túrabakancsra szert tenni.

Nagy értéket képviselnek azok a geológiai feltárások, amelyek az egykori szarmata flóra megkövült maradványait, a sárgás és fekete levéllenyomatokat őrzik. A tájvédelmi körzet jelentős természeti képződménye még a fokozott védelmet élvező Damasa-szakadék, amelyben a hatalmas sziklákat mintha csak óriások dobálták volna szét.