Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Jósvafői malmok

Az Aggteleki-karszt 21 nagyobb vízhozamú karsztforrásaiból 7 Jósvafő határában fakad.

Ezek energiáját – az érczúzástól a nyersvastermelésen át a gabonaőrlésig – már a korai középkorban hasznosították.

Még a XX. század elején is több vízimalom és kendertörő működött a településen. Az úgynevezett középső vízimalom – a mai Tájház bejáratával szemben –  jelentős része a század elején leégett, megmaradt részeit azonban helyreállították, ma fogadó. 1938-ig üzemelt a község É-i határán a Tohonya-forrás és a Szabó-kút vizeinek energiájára épült Kapa-hámor, ahol mezőgazdasági és háztartási eszközöket gyártottak.

Több |


Az alsó malmot 1902-ben építtette a Klein család a község alsó végén, ezzel gyakorlatilag teljesen kihasználva a patak energiáját. Ennek az őrlési teljesítménye 25 mázsa volt naponta. Igen kedvelt volt a benne őrölt grízes nullás liszt, ilyet akkoriban csak a nagy gőzmalmokban tudtak készíteni. Ebben a malomban egy hántológép, az udvarán pedig egy kendertörő is működött, a Törőfej-völgyi villanytelep lebontása után oda került az áramfejlesztő dinamó is. Sajnos, ez a malom a második világháború után teljesen elpusztult.

Ma csupán a gazdasági épület és a kendertörőnek a betonalapja látható. Romjaiban felismerhető még az alsó malom árkának kiágazása, illetve ennek összes műtárgya. A malom és a kendertörő vasalkatrészei a vasgyűjtés áldozataivá váltak.

Cím: Jósvafő, Dózsa György u. 6. Telefonszám: 48/506-210