Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Béke Gyógybarlang

Az 1952-ben feltárt Béke-barlang gyógyhatású levegőjének hasznosítására, 1964-ben mesterséges tárót hajtottak ki Jósvafő határában, a barlang végponti termébe.

Az Egészségügyi Minisztérium 1965-ben a Béke-barlangot gyógybarlanggá nyilvánította, rendszeressé válhattak a kúrák.

Gyógyhatása - egyebek mellett - levegőjének magas (gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatású) kalcium-ion, valamint (légzést segítő) széndioxid tartalmára vezethető vissza. Értékei miatt 1982 óta fokozottan védett, 1995 óta pedig (az Aggteleki-hegység többi barlangjával együtt) a Világörökség része. A 3 órás barlangtúrán csak 14 év felettiek vehetnek részt. Váltóruha, gumicsizma ajánlott.

Több |

A 7183 m hosszú Béke-barlang a Baradla-barlang után az Aggteleki-karszt második, az ország harmadik leghosszabb barlangrendszere, hazánk egyetlen, állandóan aktív, átmenő patakos barlangja.

A barlang sajátos kisformái a patakmederből kiemelkedő, 30-60 cm magas kőgombák; a járatok oldalából kinyúló, gyakran éles késpengére emlékeztető tarajok; a sziklafalhoz több ponton kapcsolódó fülessziklák; a nem ritkán több méter magasra felnyúló szálkő oszlopok és a patakmederbe hullott ingó kövek vagy lábas sziklák. Képződményei alapján hazánk cseppkövekben egyik leggazdagabb barlangjának tekinthető. Cseppkövei hatalmas méretűek, általában véve folyamatos fejlődési stádiumban vannak. Szín- és formagazdagságuk igen változatos.