Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat

Magyar Elektra

Nagyvisnyó, Kulturház udvar 2013. június. 16. 20:00
Jegyárak elővételben: 0, helyszínen: 0

Magyar Elektra Nagyvisnyón - Tragédia magyar nyelven

Az előadás a Forrás Színház és az Evangélium Színház előadásában jön létre.

A görög drámák mindent elmondtak az emberről, s azóta minden kor újramondja magának a görög tragédiákat. Így tett velük az ifjú Bornemisza is, aki 1558-ban Bécsben tanulván írja meg a Magyar Elektra címmel illetett művét, melynek eredeti címe – „Tragoedia magyar nyelven az Sophocles Electrájából” – pontosan jelzi, hogy az ifjú poéta eredeti művet alkotott.

„Bornemisza nyelve ma is elevenen hat fülre és agyra, régiségében nincsen semmi avas íz, csak olyan az, mint az a zamat, melyet a finom régi bornak a kor ad.” – veszi észre Schöpflin Aladár a múlt század elején.

Maga Bornemisza pedig így ajánlja negyedfélszáz évvel korábban az olvasók (az akkori kortárs nézők?) figyelmébe munkáját: „Ez játékot kigyelmetek oly mulatságnak vélje, kibe emberi életnek módja jó erkölcsre igazittatik. Kiben meglátjátok az Görögországnak hatalmas királya és királyné asszonya mely röttenetesen undokságukért fizetnek. (…) Noha ez pogány írásból magyar nyelvre fordíttatott, de Szent Pál mondásaként, minden írások az mi hasznunkra írattak…”

Játsszák: Pelsőczy László, Szőcs Erika, Horváth László, Molnár Anikó, Ács Tamás, Szlúka Brigitta, Papp Attila, Müller Zsófia, Czár László
 
Dramaturg, díszlet -és jelmeztervező:  Katona Imre
Korrepetítor:  Szabó Szilvia
Fény: Kovács Ferenc
Koreográfus – Demcsák Ottó (Harangozó-díjas)
Rendező: Katona Imre

Több |
Borsodi Művészeti Fesztivál logó

Az Evangélium Színház legújabb bemutatója Bornemisza Péter Magyar Elektra című műve. Bornemissza Péter 1558-ban keletkezett művéről néhány évtizeddel ezelőtt derült csak ki, hogy létezik - meséli Pataki András, aki a darabbal való találkozást ahhoz az élményhez hasonlítja, mint amikor Cousteau kapitány belekóstolhatott abba a 2000 éves borba, amit egy, az Égei tenger aljára süllyedt hajóban talált. Miközben mi is az archaikust fedezhetjük fel a drámában, a tradíciót, a hagyományt felhasználva mégis mai, modern megfogalmazásban tudjuk azt örök érvényűvé tenni.

Örök értékek: Bornemisza drámája akkor született, amikor még újdonságnak számított, hogy egy magyar színpadi mű nem evangéliumi részt dolgoz fel, hanem egy görög sorstragédiából veszi történetét. Ezzel lett a magyar drámaírás első oszlopa, amelyre az később évszázadokon át támaszkodhatott. „A darab profán témája nem jelenti azt, hogy gondolatai ne illeszkednének azokhoz az alapigazságokhoz, amelyekről a tízparancsolat szól” oszlatja el a félreértést a művészeti vezető. —Az Evangélium Színház feladata, hogy olyan műveket tűzzön műsorára, amelyek gondolatai nem állnak távol a hívő ember világától, ugyanakkor mégsem kizárólag nekik szólnak. A daraboknak arra kell ösztönözniük a nézőket, hogy önmaguk keressék a válaszokat a felvetett kérdésekre” foglalja össze Pataki András a darabválasztás koncepcióját.

A társulat: A Magyar Elektrát ezúttal Katona Imre viszi színre, a szerepeket Pelsőczy László, Szőcs Erika, Horváth László, Molnár Anikó, Ács Tamás, Szlúka Brigitta, Papp Attila, Müller Zsófia és Czár László színművészek játsszák. Az Evangélium Színház színészei között - annak ellenére, hogy a teátrum történetének több mint 20 éve alatt a szó megszokott értelmében nem alakulhatott ki társulat - több állandó tagot találunk. Hozzájuk csatlakoznak folyamatosan újabb és újabb művészek, attól függően, mit kíván az előadandó mű. „Mindig az adott darabhoz kell megtalálni azokat a színészeket, akik a legalkalmasabbak a feladatra, s természetesen a rendezőnek is megfelelnek” árulja el a kulisszatitkot a művészeti vezető.

Iskola és színház: A Magyar Elektrát elsősorban felnőtteknek és középiskolásoknak ajánljuk. Az utóbbiakat azért is szeretnénk megnyerni az előadásnak, mert Bornemisza Péter írói munkássága az elsajátítandó tananyag része. Éppen ezért tervezünk beadni egy pályázatot, amely azt segítené, hogy ez a dráma eljuthasson a diákok közvetlen közelébe, az iskolákba is. Fontos, hogy a színház újra az iskolás korosztály életének részévé váljék, s ehhez az Evangélium Színház is hozzá kíván járulni, hangsúlyozza Lénárt László. Ennek érdekében hívtuk életre iskolai színházi projektünket is, amelynek első bemutatóját, a Móricz-történetekre épülő Betűvarázslatot a Duna Palotában tartottuk, amelyet több előadás követett vidéki városokban is. Távlati tervünk, hogy további magyar írók alkotásait is bemutathassuk majd hasonló módon.