Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat

Szerelmesek éjszakája 2012

Dédestapolcsány, Majális park 2012. június. 24. 20:00
Jegyárak elővételben: 0, helyszínen: 0

Szerelmesek éjszakája az Élmények Völgyében, Dédestapolcsányban

Európa számos vidékén mind a mai napig él a szokás, hogy június 24-én éjjel tüzeket gyújtanak az emberek. A nyári napforduló különleges alkalmat jelentett a régi korok embereinek: ősi énekekkel, táncokkal, a mágusok által megszentelt tűz körül űzték el a gonosz erőket, kérték a bőséges termést, az ÉGI ÁLDÁST. Európa szerte ezen a napon szerelmeseket eskettek össze, a hiedelmek szerint ezen nap a "szerelmesek éjszakájaként" ismeretes.

  • Ősidéző szertartás
  • Kurul dobosok
  • Tűzzsonglőrök
  • Közös tűzgyújtás
  • Szerelmesek vetélkedője
  • Házaspárok fogadalomtétele
  • Szerelmesek fogadalomtétele
  • Parázsugrás
A Fire Element tűzzsonglőr-csapat is fellép a Szerelmesek éjszakáján. A csapat tagjai külön-külön 2005 óta foglalkoznak elhivatottan zsonglőrködéssel. A Fire Element megalakulása előtt különböző csapatok tagjaiként szereztek tapasztalatot és vettek részt zsonglőr előadásokon. A Fire Element mai formájában 2008 őszétől működik. A csoport négy állandó főből áll, mind a négyen tanulók, egyetemisták. Előadásaikat ajánlják esküvőkre, fesztiválokra, koncertekre, gyerekzsúrokra, falu- és városnapokra, felvonulásokra. A fő profiljuk az éjszakai tüzes előadás, de nappali fellépést is vállalnak. Elérhetőségük: www.fireelement.hu

Az egri Lobbanáspont tűzzsonglőr-csapat is fellép az est folyamán. Egyesületük 2008 nyarán alakult, melynek fő profilja a tűzzsonglőrködés. A hagyományos tüzes előadások mellett nagyobb volumenű produkciókkal is foglalkoznak. Ajánlják magunkat bármilyen szabadtéri rendezvényre, koncertekre, fesztiválokra, találkozókra, estélyekre, bemutatókra, díjátadókra, esküvőkre, születésnapokra, városi és falunapokra, iskolai napokra, farsangra és halloween-re, hajóra és űrhajóra, de repülőre talán nem. Elérhetőségük: www.lobbanaspont.hu

A Kurul Dobosok: 2009. március elején alakultak: Barczi Nóra, Barczi Zsolt, Kirigucz József, Moldván Zsolt, majd rövidesen csatlakozott hozzánk Várhelyi Zalán, májusban pedig Vámosi László.

Zenénkkel szeretnénk elérni, hogy a közönség átélje őseink csatáinak hangulatát és mindennapi életének pillanatait, az érzést, mint: Hajnalban feszülten figyelni az életet adó vadra, vagy a hazánkra törő ellenségre várva. Ló hátán vágtatva üldözni a zsákmányt, vagy bátran a támadóra rontani bajtársainkkal vállvetve. Nehéz nap után napszentültekor csöndben nyugodt pihenésre készülni. Vagy fergeteges, éjszakába nyúló mulatságra, a teljesített kihívások, vagy a természethez kapcsolódó jeles napok ünneplésére.

Mindezek előadására egy ősi és szent eszközt kaptunk, a zenét, és egy ősi és szent hangszert, a dobot... Dobjainkat magunk készítjük, de mellettük más hangszerek is szerephez jutnak, mint például doromb, láncosbot, tilinkó, kaval, tekerőlant. Elérhetőségük: www.kuruldobosok.hu Facebook oldaluk

Több |
Borsodi Művészeti Fesztivál logó

Szentivánéji hagyományok: Az ősi ember, amikor még mágikus összhangban élt a természettel, a nyárközépi tűzgyújtással a Napot próbálta támogatni a sötétséggel vívott harcában. A kereszténység elterjedésével a Nap megsegítésének motívuma fokozatosan a háttérbe szorult, ennek ellenére a tűzünnep megőrizte mágikus karakterét.

A nyári napforduló napja vagy másnéven nyárközép a Nap látszólagos útjának egyik fontos állomása, hiszen az égitest a téli napfordulótól kezdve fokozatosan felfelé ívelő pályájának csúcsát éri el ezen a napon. Az évnek ezen a napján a leghosszabb a nappal és a legrövidebb az éjszaka.

Bár a nyári napforduló tűzünnepét évszázadok óta Szent Iván napjának (június 24) előestéjén tartják, ezért a legtöbb ember szemében keresztény ünnepnek számít, azonban a hagyományok szerint sokkal régebbi rítus a nyárközépi tűzgyújtás tradíciója. Ez mindenekelőtt magának a tűznek volt köszönhető, amelyet a régi korok emberei gyakorlati haszna mellett a világosság, a tisztaság, az egészség, az elevenség, a szenvedély, a szerelem és az örök megújulás jelképének tekintettek. Így érthető, hogy miért pont a megtisztulással, a gyógyítással, az egészség megőrzésével, a szerelemmel, a házassággal és a termékenységgel kapcsolatos mágikus praktikákat gyakorolták Európa-szerte Szent Iván varázslatos éjszakáján.

Rituális tüzek az Élmények Völgyében: Június 24-én este Dédestapolcsányban is sokan készülődnek az ŐSI hagyományok felébresztésére. Este Heffner Attila hagyományőrző sámánzenész vezetésével tartunk ősidéző szertartást, tűzzsonglőrök és a Kurul dobosok segítségével. Majd mindannyian együtt gyújtunk tüzet A FÉNY ÜNNEPÉN. A szertartás és fogadalomtétel az ősi hun és magyar napkeresztény hitrendszer alapján épül fel.

Szent Iván éj világszerte a szerelmesek éjszakájaként is ismeretes. A különleges tűzzsonglőr-bemutató után a máglya mellett házaspárok, szerelmesek vetélkedhetnek érdekes és különleges akadálypályán, különböző nekik való feladatok alapján a közönség előtt, majd egymás előtt szertartásosan közös megerősítő fogadalmat tesznek.

Az est végén ősi palóc szokás szerint mindannyian átugorjuk a parazsat. Szeretettel várjuk Párok, házaspárok, szerelmesek jelentkezését, kortól függetlenül!