Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Gilitka kápolna

Szarvaskőből a hegygerincen Bélapátfalvára vezető út mellett 1750-ben Androvics Miklós szemináriumi rektor Szűz Mária édesanyjának, Szent Annának tiszteletére felépítette a Gilitka kápolnát.

A völgy II. Kilit egri püspökről kapta nevét: a Gilitka szó ennek becéző, népies változata.

Ezen a vidéken Szent Anna közbenjárását a szerencsés szüléshez és a helyes gyermekneveléshez kérték. Bélapátfalva és a környező falvak népe Szent Anna napján (július 26.) körmenetben vonult ki a kápolnához, ahol szentmisén vettek részt. A kápolna felszerelése volt a Szent Anna kép és egy hordozható szószék, ami már sajnos nem látható.

Több |

A kápolna az 1800-as évek második felében még jó állapotban volt. 1879-1880 években Zsasskovszky József érseki megbízott, apátfalvi plébános kezdeményezésére a tetőszerkezet és külső-belső kőművesmunkák felújítása történt. A kápolna és környezetének állapota az utóbbi évtizedekben sokat romlott. Dr Seregély István egri érsek hozzájárulásával Csuhány Béla okl. építészmérnök kezdeményezésére és irányításával kezdődtek 2004-ben a helyreállítási munkálatok, melyek 2006-ra, a külső területrendezéssel együtt 2007-re fejeződtek be.

A teljes körű - tereprendezést is magába foglaló - felújítás intézmények, gazdálkodó szervezetek és magánszemélyek önzetlen adományainak köszönhető. A felújított kápolnában minden évben szentmisével tartják meg a Szent Anna napi búcsút.

Akik Mária-ünnepeken fölkeresik az ősi Nagyboldogasszonyról elnevezett ciszterci kegytemplomot Bélapátfalván, ne mulasszák el búcsújárásuk alkalmával vagy Szent Anna asszony ünneplésével kapcsolatosan (július utolsó vasárnapja) fölkeresni a Gilitka-kápolnát.

A kirándulási idényben hívők és turisták is szívesen jönnek Szent Anna kápolnájához. Imákkal és virágokkal köszöntik a Szeplőtelen Szűz Édesanyját, Urunk Nagyanyját. Itt az erdő mélyén minden, de minden imára hangolja az ide érkezőket! Az oltárképen Szent Anna a gyermek Máriát tartja jobbjával, aki a bal térdére fektetett nyitott könyvét fogja (Biblia!), míg balját az imádkozó Mária bal vállán nyugtatja. A kegyhely az egri érsekség területén van. Megközelíthető Eger-Bélapátfalva vasútvonalán és közúton egyaránt.