Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Főoldal
 
Élmények völgye
 
Bükk-hegység
 
Időszakos karsztforrások
Időszakos karsztforrások

A tavasz beköszöntével újra működnek a bükki időszakos karsztforrások. Másnéven: A Bükk-hegység időszakos gejzírjei

Közülük a leglátványosabb a Vöröskői-alsó forrás, ami a hóolvadás következtében már február végén elindul. A kirándulók e mellett felkereshetik az Imókői, valamint a Fekete-leni időszakos karsztforrásokat is, amelyek szintén működnek.

A Bükk-fennsík kilencszáz méter magasra nyúló mészkőplatójának déli, délnyugati pereme alatt, négy-ötszáz méteres tengerszint feletti magasságban három jelentősebb időszakos karsztforrás fakad, melyek a Bükki Nemzeti Park legérdekesebb természeti jelenségei közé tartoznak. A három forrást - a Fekete-leni-, az Imókő- és a Vöröskő-forrást - egy könnyű túra keretében egy délután alatt bejárhatod.

Több |

A Lökvölgy Fekete-len felé futó mellékvölgyében szinte a semmiből, a hegyoldalból bukkan elő a víz. Az Imó-kőnél viszont hangos robajjal zúdul ki az időszakos forrás vize a sziklák közül. A leglátványosabb a Vöröskői-alsó forrás, ami a lyukas mészkősziklán áthaladva olyan mint egy gejzír. Érdekességnek számít, hogy március 16-án napi ötezer köbméter vízhozamot mértek, ami megfelel Eger félnapi vízfogyasztásának.

Fekete-leni-forrás: A gejzíreket felfedező kirándulásra a Tamás kútja nevű turistamegállótól érdemes elindulni, mely az Eger-Lillafüred műúton, Felsőtárkánytól 10 kilométerre található. Itt áll a Tamás kútja Vendégház is, mely szépen fel van újítva, és melyben - ha több napra tervezed a kirándulást - akár meg is szállhatsz.

A vendégház mellett csörgedezik a Kis-Som-forrás kristálytiszta vize, így a túra elején akár tele is töltheted a kulacsod.

Az innen induló Bükki Kék Túra kék jelzésén, a völgy felé haladva juthatsz el a Fekete-leni-forráshoz. Ez a völgyben húzódó karsztforrás a legkevésbé kitáblázott forrás a három közül, de a füledre hallgatva biztosan könnyen rátalálsz.

Imókő-forrás: A Fekete-leni-forrást elhagyva juthatsz el a Lök-völgybe. A völgyben érdemes kicsit megállni, majd gyönyörködni a látnivalókban. Felfedezheted a Lök-völgyi barlangot, ahol az ásatások szerint medvék, farkasok, borzok, de még hiénák is laktak valaha.

Továbbhaladva a völgy felső részében a tekintélyt parancsoló, 40 méter magas Imókő sárgásbarna sziklafalát pillanthatod meg. Érdekesség, hogy úgy tartják, hogy Imókő vagy - ahogyan a régi térképeken jelölték - Imakő valaha pogány áldozóhely lehetett.

A sziklafal tövében lévő barlangnyílás ontja magából a vastagon kizúduló, kristályosan csillogó karsztvizet. A barlang az év száraz időszakaiban be is járható, hiszen 70 méteres hosszúságban feltárták, de a tavaszi olvadáskor és csapadékos időben a föld alatti vízgyűjtők megtelnek, és gejzírszerűen lökik ki magukból a vizet. Valószínűleg innen is ered a Lök-völgy elnevezés.

Vöröskő-források: Az Imókő-forrásból kitörő vízzuhatagot követve, a kék kereszt jelzésen továbbhaladva juthatsz el a másfél kilométer hosszú Vöröskő-völgyi Tanösvényhez. Az erdészet által fenntartott és kialakított tanösvény bemutatja e vidék kőzeteit, valamint növény- és állatvilágát. A Vöröskő-forrásokat a tanösvényről letérve, egy jelezetlen gyalogúton tudod megközelíteni. A forrás helyét nem lehet eltéveszteni, mivel a körülötte lévő területet lebetonozták.

Először a felső forrás látható, mely kevésbé látványos, mint az alsó. Ez utóbbiból mintegy másfél-két méter magasságban gejzírként tör elő a víz, látványa egy szakszerűen kiépített szökőkútéhoz hasonlít, habár ez a jelenség teljes mértékben a természet műve. A feltörő víz kristálytiszta, iható, hideg karsztvíz.

A forrástól elindulva a Vöröskő-völgyön át, nyolc kilométeres sétával érhetsz el Felsőtárkányba. A teljes kirándulás - a nézelődéssel, pihenéssel együtt - egy kellemes egynapos túra, ami körülbelül 15 kilométeres távot jelent.