Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Főoldal
 
Élmények völgye
 
Bükk-hegység
 
Bánkút télen-nyáron
Bánkút télen-nyáron

Bánkút a Bükk-fennsík északi részén fekvő síközpont, amely a hegység második legmagasabb pontja, a Bálvány (956 tszf.) alatt található.

Közigazgatásilag Nagyvisnyóhoz tartozik, nem alkot zárt települést, állandó lakosa nincs.

Nevét a Bán-patak forrásáról kapta. Közúton Miskolc-Ómassa, illetve Mályinka felől közelíthető meg. A Bükki Erdőgazdaság által használt utak engedélykötelesek. A Bükk-hegység ezen része egyre több turistát vonz a téli időszakon kívül is. A táj szépsége, a friss levegő, a klíma és a természet közelsége lehetőséget ad egy alapos feltöltődésre. Töltődj fel Te is.

Több |

1930 áprilisában Pallavicini Alfonz Károly őrgróf 1045 négyszögöl területet menedékház építésének céljára 25 évi használatra átengedte a Diósgyőri Egyesületnek a bánkúti turistaház megépítésére. A ház megépítése 33 000 pengőbe került úgy, hogy Pallavicini építőanyaggal és fuvarral, a vasgyár építőanyaggal segítette az építkezést, melynek eredményeként az épületet 1930. október 26-án használatba vették, 1931 pünkösd vasárnapján ünnepélyesen felavatták.

A második világháború után a turistaházat bezárták, ezt követően követően a Bánkút Síklub vette át a területgazda szerepét, és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei sporthivatalok mellett mozgósította a terület idegenforgalmának a koordinátorát, a Mátra-Bükki Intéző Bizottságot is fejlesztési céljainak elérése érdekében. Az összefogás eredményeként megépültek a sífelvonók, a Mályinkát és Bánkutat összekötő út, megoldódott a télisport-létesítmények energia-és ivóvíz ellátása, valamint csatornázása és szennyvíztisztítása. A mályinkai út megépülése lehetővé tette a Bükki Nemzeti Park védett területeinek elkerülését.

Az 2000-es évek elejéig a terület a magyar télisport fellegvárának számított, de utána a fejlesztések elmaradása és a nemzeti park szigorú rendeletei miatt nem tudta tovább ezt a szerepkört betölteni. A 2000-es évek elején a Magyar Honvédség a Felső-Borovnyák csúcs tetejére épített egy 3D NATO-lokátort.

A területen 8 darab sípálya található, amiket 7 felvonó szolgál ki. A felvonók tolókarosak és tárcsásak. Négy pályán esti sízésre is lehetőség van. A legnagyobb besíelhető szintkülönbség 170 méter, míg a leghosszabb pálya 1300 méteres. Összesen kb. 3 km-nyi sípályán lehet síelni. A pályák közül négy kék, két-két piros és fekete jelzésű van. A síterep 780-930 tengerszint feletti magasságon terül el.

Forrás: Wikipédia