Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Főoldal
 
Élmények völgye
 
Észak-Magyarországi kastélyok
 
Sziráki Teleki-Degenfeld-kastély
Sziráki Teleki-Degenfeld-kastély

Kevesen tudják, hogy hol van a Teleki-Dégenfeld kastély, de Sziráki kastély néven szinte mindenki hallott már róla. Új gazdája úgy felújíttatta, hogy ma szebb, mint új korában.

Bp-től 75 km-re, Nógrád megyében, Szirákon épült fel kb 1748–ra a Sziráki Kastély, melynek helyén már II. Géza idejében erődítmény jellegű ispotály állt.

A mai kastélyszállót - a természet lenyűgöző és kikapcsoló közelségén, valamint a számtalan programlehetőségen kívül - különlegessé teszi, hogy valaha a Teleki család tulajdonában állt. A kastélyt egy öt hektáros őspark veszi körül. Bejárata felett jól olvasható egy latin felirat, mely szerint a XVIII. században Roth Tamás és felesége, Wattay Borbála emelte.

Több |

Nem sokkal később a háborús időszakban egy tűzvész romba döntötte, de királyfalvi Roth Tamás újjáépíttette és bővíttette. 1762-ben leánya hozományaként a Teleki család birtokába került. A századfordulón a Degenfeldeké volt. A 2. világháborúban (főleg a fosztogatások miatt) jelentősen megrongálódott. 1945 után a Sziráki Állami Gazdaság tulajdonába került; ezután állapota jelentősen tovább romlott. 1985-ben állította helyre a Magyar Szénhidrogénipari Kutató-Fejlesztő Intézet, azóta szálloda.

Ma 4 csillagos wellness kastélyszálló. Sok növényritkaságot felvonultató parkja védett. Az épület romantikus hangulata ideális helyszínt adhat esküvőknek, családi rendezvényeknek, de ha csupán a hétvégi kirándulásunkhoz keresünk egy kellemes szállást, akkor is érdemes ide ellátogatni, ugyanis a park területén lovagló-, tenisz-, teke- és lőpálya várja az itt megszálló vendégeket. A kastélyt övező hatalmas, öthektáros ősparkban pedig kellemes sétákat tehetünk, vagy az előbb említett szabadidős tevékenység valamelyikének hódolhatunk.

Kastélytörténet: Az első írásos emlékek 1219-ből valók, mely okmányokban arról olvashatunk , hogy ezen a helyen egykor a Johannita lovagok ispotálya állt. Az ispotály erődítmény jellegű lehetett, amely 300 éven keresztül működött. Ezt igazolja a kastély alatt húzódó, részben feltáratlan pincerendszer, a már feltárt, részben jól felismerhető zömök falak és alacsony boltívek.

A kastély építéstörténetére vonatkozó levéltári adat nem áll rendelkezésünkre. Keletkezésére nézve az egyetlen írásos említés a bejárat fölötti gazdag kiképzésű szemöldökdíszen olvasható latin nyelvű felirat. Ebből megtudjuk, hogy az épületet Királyfalvi Roth Tamás és felesége Wattay Borbála emelték, s a kronosztikon az évszámot is tudomásunkra hozza: 1748-ban jelöli meg a kastély befejezését. Építését követően háborús tűzvész romba döntötte. Roth Tamás, a protestáns neveltetésű, humanista műveltségű nemes az egri Giovanni Battista Corleone-t bízta meg kastélya újjáépítésével. Változatos, festői kontúrjával, játékosan halmozott építészeti elemeivel a kastély némileg egyedülálló jelenségnek tűnik a magyarországi kastélyok között. Királyfalvi Roth Tamás és Wattay Borbála egyetlen gyermeke, Johanna, 1762-ben Teleki József felesége lett. Ennek a házasságnak a révén került a kastély a Teleki család tulajdonába. A gróf kora egyik legműveltebb főura volt. Megismerte a felvilágosodás eszméit, személyesen találkozott Voltaire-rel és Rousseau-val.

A díszteremben lévő falképekre Teleki József adott megbízást. A képeket egy ismeretlen sziráki festő festette egy XVII. századi német mester, Johann Wilhelm Baum metszetsorozata alapján. Itt a gazdag látszatarchitektúrával tagolt falmezőkben hat grisaille technikával festett figurális jelenet Ovidius Metamorphosisának egy-egy epizódját ábrázolja. Ebben a kastélyban született Teleki László, a magyar szabadságharc párizsi nagykövete, akit öngyilkossága után itt temettek el a családi kriptában. Később a kastély házasság révén a Degenfeld grófok birtokába került, akik 1944-ig tartózkodtak itt. Később orosz katonai kórházként funkcionált, kidobálták és felgyújtották az értékes bútorokat, a 4000 kötetes könyvtárat, s lovak tartására használták a dísztermet.

A kastély a II. Világháború utáni évtizedekben a gazdátlanságnak áldozatul esve rohamos pusztulásnak indult. Pályázatot írtak ki a kastély helyreállítására, melyet 1977-ben az Országos Kőolajipari Tröszt nyert el. A renoválásra, amely 8 évig tartott, 170 milliót költött. A freskókról a meszet több mázsa kenyérbéllel radírozták le. Németh Gábor restaurálta a freskókat az előkerült metszetelőképek alapján. (Az ő nevéhez fűződik az Operaház freskóinak restaurálása is.) Az egykori Roth-Teleki-Degenfeld kastély a legszebb barokk kastélyok közé tartozik, ami 1985-től három csillagos, 1998-tól pedig négy csillagos szállodaként működik 2002-től a világ számos országát átfogó Forever Resorts nemzetközi üdülési láncolatának egyik gyöngyszemeként. A lépcsőfordulónál látható egy francia goblein, ami az egyik Degenfeld grófnő állítása szerint az eredeti helyére került vissza egy régiségkereskedőtől való vásárlása után. A galéria előterét egy nagyon szép színes kandalló ékesítette. A tűzteret színes majolikából, két nagy címerrel két szoboralak tartotta. Ez a felvidéki szobrászművészet legjelesebb alkotásai közé tartozott, amit az 50-es években szétverettek. Az emeleti részen látható carrarai márványszobor Stróbl Alajos alkotása, aki leányát mintázta meg. Egy szép régi japán vázát is megcsodálhat az idelátogató.

A kastélyszálló és a hozzá tartozó hatalmas park reprezentatív környezetet biztosít rendezvények, fogadások, konferenciák megtartására, továbbá várja a pihenésre, aktív kikapcsolódásra vágyókat.