Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Radvánszky-kastély

A Radvánszky kastély 1830-ban épült klasszicista stílusban.

Később az épület eklektikus elemekkel is bővült. Korábbi belső berendezéseiből a rokokó cserépkályhák maradtak meg az utókor számára.

A 20. század első felében még híres könyvtára és levéltára volt. A kastélyt övező nagyméretű park egykor a Sajóig húzódott, a kastélypark területe mára jelentősen lecsökkent. A kastélyban ma általános iskola működik.

Több |

A Borsodi-dombság déli előterében fekvő Sajókaza a 26-os számú főúton közelíthető meg. A Sajó völgyében fekvő település Putnoktól 7 km-re, míg Kazincbarcikától 5 km-re található.

A település nevének eredete vitatott: egyes vélekedések szerint neve az ószláv kecske (koza) szóból ered, míg a másik feltételezés szerint a településnév török eredetű és a kaza török szóból származik.

Sajókaza első okleveles említése 1237-ből származik. Ekkoriban a vármegye települései között valószínűleg a mainál jelentékenyebb szerepet játszik, mivel többször szolgál a megye gyűléseinek helyszínéül. A 13. században már áll a temploma.

A település első birtokosai, a Rátold nemzettség tagjai monostort alapítanak, mely a források szerint 1343 már állt. A település jelentős fejlődésnek indul, melynek következtében városi rangra emelkedik. Prosperitásának a török időszak vet véget, a folyamatos zaklatások, ütközetek következtében a város 1564-re teljesen elnéptelenedik. Lassú újranépesedése során folyamatosan változnak a település birtokosai is. A Lórántffy, a Rákóczi, a Pongrácz és a Radvánszky család is birtokolják a területet.

A Radvánszky család idejében épül a nevét viselő műemlék jellegű kastély, illetve ekkor jön létre a Sajókazai Kőszénbánya Vállalat is. Az 1960-as évek folyamán a bányászat leáll, a bányák véglegesen bezárásra kerülnek.

A település legjelentősebb látnivalója a 13 században épített plébániatemplom, melyhez a 16. században gótikus, támfalas szentélyt építettek. Belső berendezései a 18. század második felében készültek el. Templomának román stílusú tornyát a 18. és a 19. században is megmagasították. A templom a 19. századi átalakításokkal nyerte el ma is látható formáját. Kisméretű, félkörívesen záruló ablakait eredeti állapotukra visszaállították 1975-ben.