Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Rákóczi-Dessewffy-kastély

A Rákóczi-Dessewffy kastély 1700 körül épült barokk stílusban.

Kettő, utcavonalon, szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, manzárdtetős épületből álló együttes, a két épület között kettőzött kapuzattal, az együttestől délre további kapuzattal.

A két barokk épületet négy-nyílásos, kőkeretes, gyalogos és kocsibehajtós kapuzat köti össze. Az északi kastély a sóhivatal volt, déli része pedig a hivatalnokok lakásaként funkcionált. Az épület először a Rákóczi család birtokában volt, később kincstári sótárnoki épület lett, majd a Dessewffy család birtokába került. Később volt járásbíróság és kollégium is. Ma magánkézben van és borászati központként működik.

Több |

Tokaj a Bodrog és a Tisza torkolatánál található hegyaljai település. A város nem csak kedvező természeti adottságokkal rendelkezik, hanem ősi szőlő- és borkultúrájának köszönhetően a magyarországi települések egyik legnépszerűbb, leglátogatottabb turisztikai célpontjává vált.

Az első írásos emlékek Tokaj faluról 1353-as évből származnak. Akkor már Tokaj és környéke ismert szőlőtermelő és borgazdálkodó település volt. Ebben az időben a település rendelkezett egy földvárral, amely a tatárjárás során elpusztult.

A tokaji-uradalom 1450-ben a Hunyadiak, majd a Szapolyai család birtokába került. János Zsigmond király uralkodása alatt a település királyi uradalom lett, megerősítették az uradalomhoz tartozó kővárat. A kővár megerősítésben a későbbi tulajdonosok Bethlen Gábor és a Rákóczi család is nagy szerepet játszottak. A várat 1705-ben rombolták le.

A 17. században a település mezővárosi rangot kapott, a hegyaljai borkereskedés ekkortájt lépett az aranykorába.  A szabadságharcok ideje alatt a település fontos stratégiai szerepet töltött be a tiszai átkelőhely miatt.