Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Lónyay-kastély

A tuzséri Lónyay-kastély az udvari környezethez kapcsolódó nemesség építészetének és lakáskultúrájának jelentős emléke.

A műemléki együttes fő eleme az 1787-ben, copf stílusban épült, földszintes kastélyépület, melyet 1870 körül Ybl Miklós tervei alapján bővítettek ki.

A kastélyhoz két oldalépület és két kapuépület is tartozik. A hat helyiségből álló épületben gyönyörű falfestmények maradtak fenn. Az épülethez egykor angolkert tartozott. Mária Terézia testőre, Gróf Lónyay János óbester (ezredes) építtette, miután hazatért az udvarból és a Magyar Királyi Nemesi Testőrség szolgálatából. A kívülről szerény, leginkább udvarháznak tűnő épület a hagyomány szerint a régi Ambrózy-várkastély anyagának felhasználásával készült 1787 után.

Több |

A kastély kuriózuma a díszterem freskója, amelyet az eperjesi származású, bécsi Akadémián tanult Wurtzinger Mihály készített 1797-ben. A másik festett helyiség, az empire-terem 1820 körül készült, grisaille képei ismeretlen festő munkái.

A kastélyt 1880 körül bővítették. A jelentős politikai tisztségeket betöltő Lónyay Menyhért - feltehetően Ybl Miklós tervei alapján - emeletes, oromfalas szárnyépületekkel toldotta meg. A kerti és az utcai homlokzat tagozatai neobarokk részletformákat kaptak, így az épület eredeti barokk megjelenése eklektikusra változott. Ekkor történt a manzárdtető beépítése is, ahol vendégszobákat és fürdőszobát alakítottak ki.

A számos melléképület és a két kapuépület a 18. század végén épült. Az északi melléképületben eredetileg cselédlakások és vendégszobák voltak, a déli melléképület gazdasági funkciót látott el, itt helyezték el az istállót és a konyhát.

Az eredetileg közel tízholdas, egészen a Tisza-partig nyúló, a kor divatjához igazodó angol parkot a kastély építésével párhuzamosan alakították ki. A kastélykertben - a mai futballpálya helyén - teniszpálya állt. A kertben épült egy hatalmas virágház is, illetve egy jégverem is helyet kapott itt. Az egykori Kápolna-domb helyén alakították ki a családi sírkertet.

A kastély 1945 előtti évei a tragikus sorsú Odescalchi családdal kapcsolhatók össze. Lónyay Menyhért unokája, Lónyay Pálma 1901-ben ahhoz a szerémi herceg Odescalchi Jenő Zoárdhoz ment férjhez, aki 1917-ben becsületbeli okokból kifolyólag öngyilkos lett. Fiukról, a nyilasok által kivégzett hírhedt pilótáról, Odescalchi Miklósról ma is sok legenda kering. Lánya, Margit (Baby) 1944-ben szerelmi bánatában lett öngyilkos.

A Lónyay-kastélyt 1919-ben és később, 1945-ben is kifosztották, egykori berendezését széthordták, a falképeket megrongálták.A kastélyegyüttes helyreállítása az 1980-as években kezdődött el. A bejárattól balra eső szárnyban művelődési házat hoztak létre, a hajdani istálló pedig közfunkciót töltött be. 1990-ben a főépület teteje leégett, azóta ismét helyreállították, a homlokzatát és a földszinti helyiségeit felújították. A díszterem mennyezetképének és oldalfestéseinek restaurálási munkálatai 2000-ben fejeződtek be. A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága 1999 végén vette vagyonkezelésébe a főépületet, az együttes többi része önkormányzati tulajdonban áll.

Bár jelenleg a kastély nincs berendezve, ennek ellenére látogatható. Díszterme rendezvényeknek ad otthont. A jobboldali melléképület üresen áll, a kapuépületek egyikében tanácskozóterem/kávézó létesült.