Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Szirmay-kastély Tolcsva

Tolcsva idegenforgalmi vonzerejét a műemlékek sokasága (templomok és műemlék jellegű épületek), a világhírű hegyaljai bor, valamint a majdnem érintetlen természeti szépsége jelenti.

A Szirmay-kastély, Tolcsva harmadik jelentős kastélya az 1820 körül klasszicista stílusban, Szirmay Ádám által épített kastély.

Eklektikus átalakításokkal, bővítésekkel módosított épület a mai alakját a XIX. század végén br. Waldbott Frigyes átépíttetésével nyerte. A földszintes épület egyszerű tagozatokkal, kellemes arányú négyoszlopos portikusszal. Az épületben ma a település általános iskolája működik.  Az épületben fennmaradt két domborműves faragásokkal díszített faburkolatú terem egyikében jelenleg könyvtár működik.

Több |

Fésűs beépítettségű utcasorban kerítéssel övezett telken az utca vonalától beljebb álló, szabálytalan, de nagyjából T alaprajzú, földszintes kastélyépület, melynek hosszabbik szárnya észak-déli tengelyű, s az utcával párhuzamos.

A nagy parkban álló műemlék épület egyik terme, a könyvtár, épségben megőrizte domborműves faragásokkal díszített faburkolatát. A másik teremből a második világháború óta hiányoznak képek, a mennyezet faragásai azonban teljes pompájukban megmaradtak.

Az idelátogató turistáknak kellemes élményt nyújt a borkóstolással egybekötött pincelátogatás, mely kiegészül a tájjellegű ételek kínálatával.