Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Szemere-kastély

Szemere község nevezetessége az 1647-ben épült kora barokk kastély melyet a Szemere család építetett.

Később a Darvas családé, majd 1850-től Pallavicini őrgrófé lett.

Az egyemeletes kastély domboldalban épült, a kváderes, rusztikázott vakolású középrizoliton fugázott kisív két oszlopon, oldalfeljáratokkal ellátott tornác, a helyiségek részben donga-, nagyobb részt cseh süvegboltozatosak. A 19. századi klasszicizáló átépítések adták meg az épület későbbi jellegét.

Több |

Valószínűleg archaizáló törekvések eredménye a földszinten levő neogótikus keresztboltozatú helyiség, a gotta, valamint a kastélytól északra megépített családi sírbolt, amelynek sajnos mára csak a maradványai láthatóak. A grottánál az 1647. évszámos, feliratos, címeres vörös-márvány táblát feltehetően az épületről helyezték át ide. Századunkban a korábbi alagutakat elfalazták - csak az öregek mesélnek róla. Az emelkedett helyen, hajdan híresen szép park közepén álló kastélyt 4 holdas terület övezte. Az előtérben volt a Szemerék idejéből származó mesterséges barlang - a grotta előtte kis tóval.

Az épület később a Darvas családra száll át, végül a kastély 1850-től Pallavicini őrgrófé lett. Pallavicini János őrgróf diplomáciai szolgálatot töltött be több európai állomáshelyen. Az őrgróf külszolgálati munkájának befejezését követően Pusztaradványba vonult vissza és ott is élt haláláig.

Az épületet az alapok meghagyása mellett a 19. század során klasszicista stílusban átépítették, az épület ekkor nyerte el mai formáját. Az egyemeletes kastély domboldalban épült, földszintjén neogótikus keresztboltozatos helyiség látható, 15. századi mennyezeti freskónyomokkal. A kastélyban található helyiségek részben donga-, nagyobb részt cseh süvegboltozatosak.

A Szemere család idejében egy igényesen kialakított, mintegy 4 hektáros kastélypark övezte a kastélyt. A kastély előterében a Szemerék idejéből származó mesterséges barlang, a grotta, előtte pedig kis tó helyezkedett el. A kastélytól északra állt a romantikus stílusban emelt családi sírbolt, melynek ma már csak a maradványai láthatóak. A kert mellett most is áll a korábbi virágház, ahol a birtok dísznövényeit nevelték.