Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Pallavicini-kastély

Pusztaradvány falu közepén, egy ősfákkal borított domboldalon áll a historizáló stílusú, neoklasszicista formaelemeket tartalmazó Pallavicini-kastély a festői Cserehátban.

A téglalap alaprajzú kastély a domborzat következtében főhomlokzatán emeletes, míg hátsó oldalán földszintes magasságú.

Főhomlokzata közepén timpanonos rizalit emelkedik ki, felső részében a Pallavicini család címerével, míg jobb oldali oldalhomlokzata egy kisméretű bővítménnyel egészül ki. Hátsó homlokzatát is a középen kilépő timpanonos rizalit határozza meg. A nyílásokon vakolt ablakkeretezést, míg a sarkokon kváderezést láthatunk.

Több |

A pusztaradványi kastély felépítésének pontos ideje ismeretlen, az ezen a környéken 1856–1860-ban elkészült II. katonai felmérés térképe már feltüntette a téglalap alaprajzú kastélyt és melléképületeit. Építésének datálásában segítséget nyújt a kastély biliárdszobájának igen különleges fedése is; a téglából készített poroszsüveg boltozatot itt nagyvasúti sínek tartják, amelyek megegyeznek az 1860-ban átadott budapest–miskolc–kassai vasút építésekor felhasznált sínekkel. A kastélyt tehát feltehetően az 1850-es évek közepén emelték. A kastély falai közt érte a halál Pallavicini János 1941. május 4-én.

A II. világháború után tanácsházát helyeztek el az egykori őrgrófi rezidenciában, majd az 1970-es évek közepétől üresen állt a kastély, állapota olyannyira leomlott, hogy 1992 nyarára már középrizalitja eltűnt, teteje beszakadt.

Az épületet 2001 februárjában egy Kft. vásárolta meg az önkormányzattól, amely nyugodtan mondhatjuk, hogy a „sírból hozta vissza” újjáépítésével a kastélyt.

Észak-Magyarország egyik legszebb kastélyszállója 2004. július 3-án nyitotta meg kapuit, az épület enteriőrje a 19. század hangulatát idézi, azon kevés kastélyszállók egyike, amelyet döntően korhű, restaurált bútorokkal rendeztek be. Külön érdekességet jelentenek a berendezési tárgyak közül a 100-120 éves lámpatestek, amelyeket a tulajdonos újított fel, és amelyek igazi csemegét jelentenek az idelátogatók számára – a kastély pedig ily módon lámpamúzeumként is szolgál.