Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Odescalchi-kastély

Vatta falu szélén találhatjuk település talán legértékesebb épületét, az egykori Odescalchi-kastélyt.

A kastély a 18. század első felében épült barokk stílusban, de rövid időn belül kétszer is átépítették. A 19. századi átalakításakor nyeri el mai formáját.

A kastély kertjében hatalmas fenyők és tölgyfák sorakoznak. Az épület a település általános iskolájának ad otthont. A kastély 1999 óta nevében is a falu híres szülöttjének emlékét őrzi, ekkor vette fele Szemere Bertalan nevét. A kastély épülete láthatólag jól karban van tartva, kastélykertje rendezett benyomást kelt.

Több |

Borsod-Abaúj-Zemplén megye déli részén, a Bükk-hegység előterében, a Csince-patak völgyében található Vatta település neve személynévi eredetű. Valószínűleg már a 11. században létezet, de első okleveles említése csak viszonylag későn, a 14. századból való. A falu eleinte a Wattai család birtokai közé tartozott, később egyre több család jut birtokhoz a faluban. A 15. század elején már áll a temploma. A birtokok elkülönülése miatt hosszú ideig Alsó- és Felső-Vattáról beszélhetünk. A török időszak alatt sokat szenvedett a falu lakossága, Vatta rövid időn belül háromszor is kiürült rövidebb-hosszabb időre. A falu lakosságát jobbára kisnemesek és jobbágyaik alkották. A lakosság egésze hagyományosan a mezőgazdaságból élt.

Vatta legismertebb szülötte Szemere Bertalan a közíróként is ismert politikus, később a Batthyány-kormány volt belügyminisztere, majd a Függetlenségi Nyilatkozat elfogadása után rövid ideig a kormány miniszterelnöke.

A 14. században Alsó-Vattán már volt a falunak katolikus temploma, mely a 18. század közepén már romokban állt. A ma is álló katolikus templom Felsővattán épült 1759 és 1765 között barokk stílusban. Barokk oltára és a szószéke a 18. század utolsó harmadában készült. Említést érdemel még az 1810-ben épült református templom.