Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
L’Huillier-Coburg-kastély

A L'Hullier-Coburg-kastély az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk kastélya.

A 106 szobás, 365 ablakos épületet Carlone mester emelte 1727-1730 között a korabarokk és a rokokó stílusában.

L'Hullier Ferenc János tábornok és felesége építtette a kastélyt, ami a XIX. század elején került a Coburg család birtokába. A kastélyépület nem vált a szász Coburg-Gothai hercegi család uradalmi központjává. Az épületet csak részben használták, ezért egy részét 1861-ben járásbíróság céljaira engedték át.

Több |

A Coburgok 1910-ben jelentősen átalakították az épületet. Ma is láthatók azonban az első emelet reprezentatív termeinek rokokó freskói, melyek Wereniczky János valamint Lieb Antal munkái.

A 7710 négyzetméter alapterületű épületkomplexum a hozzá tartozó szárnyrészekkel, a hatalmas védett kerttel a fertődi kastély után hazánk második legnagyobb kultúrtörténeti értéke.

A nagyszerű kovácsmunkával készült kapu és kerítés már a belépés előtt megállítja a látogatót. Az eredeti, XVIII. századi tetőt 1965-68 között állították vissza. Az épület kutatására, állagmegóvására és a falképek feltárására, rögzítésére 1986-ban került sor.

Jelenleg az épület a Magyar Állam tulajdonában és a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága vagyonkezelésében van. A Lieb Ferenc által készített freskók helyreállítása elkezdődött.