Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Károlyi-vadászkastély

Telkibánya központjában található a Károlyi család egykori vadászkastélya.

A tiroli stílusban épült, faborítású kétemeletes épületet egy 6 hektár nagyságú erdő veszi körül.

A Telkibányán főként erdőgazdálkodást folytató Károlyi család a kastély belső berendezési tárgyait szinte darabonként válogatta össze Ausztriában. A II. világháború után az állami tulajdonba kerülő vadászkastélyban munkásüdülőt építettek ki, ezután idegszanatóriumként, majd turistaházként működtették. Jelenleg magántulajdonban van és kastélyszállóként működik.

Több |

Borsod-Abaúj-Zemplén megye és a Zempléni-hegység északi részén található az egykor arany- és ezüstbányászatáról híres település.

A nevét bányáiról kapta; már Károly Róbert idején jelentős bányák voltak Telkibányán. Első írásos említése 1270-ből származik. Területét Károly Róbert mérette fel pontosan, mint királyi bányatelepet. A település mai területe egykor 7 faluból állt. Telkibánya Nagy Lajos idején önálló királyi városi kiváltságot nyer, Zsigmond idején bányavárosi rangot az ehhez tartozó privilégiumokkal.

Arany- és ezüstbányászata évszázadokon keresztül virágzott. Ekkor nyerte el az Aranygombos Telkibánya nevet is, miután temploma tornyán lévő gombot bearanyozták. Virágzását a 17. századi bányaszerencsétlenség szakította meg, melynek következményeként több évszázadon át szünetel a kitermelés. Ennek hatására gazdasági jelentősége fokozatosan csökkent. A reformkor idején épült porcelángyárát később Hollóházára telepítik át.

Az 1990-es évek óta a település természeti, környezeti és történeti-kulturális adottságait próbálja kihasználni, igyekezvén a térség egyik fő rekreációs központjává válni. A településről indulnak a fő túraútvonalak a Zempléni tájvédelmi körzet belsejébe.

Az egykori porcelángyár épületében a 70-es években múzeumot alakítottak ki. A múzeum állandó kiállítása a település és környékének erdészeti, néprajzi, bányatörténeti, ipartörténeti múltját mutatja be. A múzeumban szintén megtekinthetőek a település egykori porcelángyárának termékei is. A múzeum kertjében a Telkibányán használt közép- és újkori ércőrlő köveket láthatjuk.

Említést érdemel még a település 15. században épült gótikus stílusú református temploma és a templomkertben található kopjafás temetője.

A természeti látványosságok iránt vonzódó látogatóknak az Ósva-völgyben található felszíni perlitfolyás megtekintése ajánlható.