Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Kállay-kastély

A Bercel Kastély Nógrád megyében, Bercelen található, Budapesttől 65 km-re, gyönyörű környezetben.

A kastély 1889-ben épült, majd az 1997-es teljes felújítást és átalakítást követően, 1998 nyarán nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.

A délnémet neogót stílusú Kállay-kastély 1890-ben nyerte el végleges formáját. 1906-ban Kállay Béniné Bethlen Vilma vásárolta meg, aki a híres Kállay Benjamin özvegye volt. Halála után két lánya 1945-ben díjtalanul felajánlotta a kastélyt a falunak. Évekig iskola működött az épületben. Ma azonban egy magyar- és egy francia magánszemélyekből álló társaság tulajdonában van, akik különböző rendezvények színhelyéül használják a kastélyt.

Több |

A kastély a Kállay család tulajdonában volt a századfordulón. Kállay Béni, az Osztrák-Magyar Monarchia pénzügyminisztere, majd Bosznia-Hercegovina kormányzója volt. Akkoriban a falut "Rózsás Bercelnek" nevezték, mivel ezernyi rózsa díszítette a kerteket és a kastély homlokzatán is futórózsák futottak keresztül-kasul. A "rózsás" hagyományokat máig megőrizve ezernyi virágzó növény díszíti a kastély körüli, harmincezer négyzetméteres parkot.

A Kállay család egykori kastélyában a helyi önkormányzat évtizedeken keresztül általános iskolát működtetett, majd 10 éve, egy -francia és magyar magánszemélyekből álló- társaság álmodta meg a zártkörű tréninghelyszín gondolatát, mely máig töretlen sikerrel működik. www.bercel.com

Cím:2687, Bercel, Kenderváros út 9.  Tel: +36 20 340 0610   E-mail: hajnalka.czegledy@bercelkastely.com