Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Hönig-kastély

Szalaszend községben található a későbarokk stílusban épült, 18. század végén átalakított Hönig kastély, amely a 18. század végi átalakításakor nyerte el jelenlegi formáját.

A kastélyt a Henkey-Hőnig, majd ezután a Külkey család lakta.

Utcai homlokzatában a kosáríves, beüvegezett tornác válik hangsúlyossá. A kastélyban fiókos kolostorboltozatok fedik le a helyiségeket. A falu polgármesteri hivatalaként és művelődési házaként, illetve helyi könyvtárként működött. Cím: Szalaszend, Jókai u. 36. Parkja szabadon látogatható.

Több |

Szalaszend a Kelet-Cserehát peremén elhelyezkedő, Bélus-patak mentén elnyúló kis falu. Három falu egyesülésével jött létre a keleti-csereháti kistelepülés. A településen érdemes még megtekinteni a felsőszendi és alsószendi református templomokat.

Szalaszend egykori településrészeinek első okleveles említése a 13. századból származik. Ezt követően a szendi nemesek birtokaként tartják számon. A Szendi-család kihalása után a település átszáll a Kállaiakra. A török megszállás szakasza nehéz időszakot jelentett a településeknek: Felsőszend 1573-ban a török csapatok gyújtogatásának esett áldozatul, a másik két település is majdnem elnéptelenedik. A vidék csak a 18. század elejére kezd újra benépesedni.

A településen érdemes még megtekinteni a felsőszendi és alsószendi református templomokat. Az eredetileg a 15. században épült gótikus eredetű egykori alsószendi református templom a 18. századi barokk átépítéskor nyerte el jelenlegi formáját. A hajó déli oldalán gótikus ablak látható, a falon látható sírlap 1630 körüli, míg a szószék 1817-ben készült.

A felsőszendi református templom barokk stílusban épült, mai formáját csak a 19. században nyerte el. A belsejében látható barokk festett famennyezet és szószék a 18. századból származik.