Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Halmos-kastély

Alapjaiban XVIII. század végi, eklektikus stílusú, emeletráépítéses a Halmos kastély, amely eredetileg vadászkastélynak épült.

Jelenleg Speciális Szakiskola és Diákotthon működik benne.

Abaújkér Borsod-Abaúj-Zemplén megye északkeleti részén, a Zempléni-hegység nyugati előterében, a Hernád-völgyében fekszik. A Miskolctól 64 km-re található település megközelítése a 3-as számú főútról az encsi elágazónál letérve, illetve Szerencset Gönccel összekötő útról lehetséges. Vasúton a Szerencs Hidasnémeti vonalon érhetjük el.

Több |

A honfoglalás időszakában a vidék a Kér törzs szállásterületéhez tartozott, valószínűleg a település neve is innen származik. A falu első írásos említése 1215-ből származik, ahol Quer néven említik.

A település a Kér nemzetséghez tartozó Kéri család birtokai közé tartozik a 15. századig. A megye mai területén ez volt az egyik első szőlőművelő terület. A török időszakot megsínyli a falu, a hódoltság idején szinte teljesen elnéptelenedik. Ezt követően csak a 19. századra népesül be újra. A 18. századtól az Abaúj vármegyében jelentős területekkel rendelkező Bárczay család a falu legjelentősebb birtokosa. Mellettük még a Zombory családnak voltak nagyobb birtokai.

Abaújkér eformátus temploma román stílusban épült a 13. században, mely kismértékben átépült a 15. és a 19. században. A hajó déli oldalán négy román kori résablak és két nagyobb, csúcsíves ablak látható. A legutóbbi helyreállításkor tárták fel a templom román kori déli kapuzatát.