Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Fáy-kastély Sáta

Sátának három jelentős, műemléki védettségű épülete van, a későbarokk stílusú római katolikus templom, a copf stílusú plébániaház, valamint a Fáy-kastély.

A kastély a Kolozsvári-, Kossuth-, és Szabadság utcák találkozásánál, egy domboldalra építve található.

Ez a terület a falu központja, két iskola, a könyvtár, plébánia és üzletek vannak még itt. A templom előtt vezet a falu főutcája, itt folyik a patak is. A kastély építését a Platthy-család fejezte be 1735 körül, 1930-ban Fáy István gróf jelentősen átalakította.

Több |

Sáta község a XVI. századtól a Bárius-család birtokában volt. Őket a Vay-, a Platthy- és Rocsányi családok követték, majd a XIX. században az Ágoston-, végül a Fáy-család. Azt mondhatjuk, hogy a kastélyhoz mindegyik família tett hozzá valamit, mire utolsó egyszemélyi tulajdonosa, Fáy István gróf kezére került volna. A kastély egyemeletes, timpanonos középrésszel, két szélén kiugró tornyokkal, manzárdtetővel, boltozott szobákkal épült a XVIII. században.

Magát az épületet a Platthyak építtették, a munkálatok 1735 körül fejeződtek be végleg. A következő, jelentős átalakítást viszont csak az utolsó tulajdonos, Fáy-gróf tette rajta, így a neve is rajta maradt az épületen, azóta csak Fáy-kastélynak nevezik.

A sátai és a bánhorváti kastély kinézetre és technológiai megvalósításban annyira egyező jegyeket mutat, hogy honismereti és építészeti leírások \"egyedi terv ismételt felhasználásá\"-t említik.

1952-ben államosították, ekkortól 1991-ig a magyar állam tulajdonában a B.A.Z.-Megyei Tanács (V.B:)) Gyermekotthona-ként működött. A politikai változások következtében \"jogutódlás\" jogcím alatt 1991-ben a BAZ-megyei Önkormányzat tulajdonába megy át az épület, amelyen a szükséges napi karbantartást kivéve szinte semmilyen változtatást nem végeztek az államosítás óta. Ennek következtében 1993-ban a létesítményt funkciójára alkalmatlannak, életveszélyesnek nyilvánították, így a gyermekotthont ezen a helyen megszüntették. Jelenleg a kastély magántulajdonban van.

Szájhagyományok szerint szinte minden magyar kastély, vár, kúria alatt húzódik valamiféle titkos alagút, járat, rejtekhely. Ez a hiedelem a sátai Fáy kastéllyal kapcsolatban több is, mint szóbeszéd.

A kastélyban valóban van egy - talán nem is annyira - rejtek-járat, ami egy emeleti helységből a pincébe vezet, ilyen valóban minden kastélyban van. Ennek a rejtekútnak a végéből, a pince területéről viszont földalatti járat kezdődik dél-délkelet felé. Ezt bejárni legfeljebb régebben lehetett, mert a kastély pincéjében a lejáratot évtizedekkel ezelőtt befalazták.