Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Erdődy-vadászkastély

Az Erdődy vadászkastély Sajólád külterületén található, de a településhez tartozó Gyömrőpusztán áll.

A kastélyt 1887-ben építették, eklektikus stílusban.

A kastély építői a Sajóládon jelentős földbirtokokkal rendelkező Munk testvérek voltak. A birtokon folyó gazdálkodáshoz a környező településekről toborozták a munkásokat. A II. világháború után visszatérő Munk András egykori birtokaiból csak 100 hektárt tarthatott meg. Így a kastély az 1949-ben megalakult Gyömrőpusztai Állami Gazdaság irodaházaként működött egészen a rendszerváltásig.

Több |

A ma vállalkozói tulajdonban lévő kastély épültének műszaki állapota leromlott, környezete elhanyagolt, a kastély és környezete jelenlegi állapotában nem látogatható.

Sajólád történetétől elválaszthatatlan a pálosok és a pálos kolostor története, mivel alapításától kezdve a település történetének egyik fő meghatározójává válik az egykori pálos kolostor és templom. Az 1387-ben ónodi Czudar Péter és György által alapított kolostor jelentős szakrális központként és kegyhelyként működött, és a rendi szokásoktól eltérően pasztorációs feladatot is ellátott.

A kolostor megélhetésének biztosítására jelentős birtokok tartoztak. A sajóládi kolostor leghíresebb egykori lakója a katonáskodásból szerzetesnek visszavonult Fráter György, aki perjelként töltött itt egy rövidebb időszakot. 1526-ban még Szapolyai János is a pálos kolostorban száll meg néhány nap erejéig. A település és a pálos kolostor hanyatlása 1537-től kezdődik, mikor Serédy János csapatai a kifosztották és feldúlták a kolostort, miután a település hanyatlása mintegy másfél évszázadig tartott.

1706-ban kezdték meg a középkori kolostorépület helyreállítását, mely 1736-ra készült el. Egyhajós, sokszögzáródású szentéllyel ellátott templomát 1716-tól barokk stílusban újjáépítették. Vitatott, hogy a mai templom a középkori épület helyén állt-e, miután sem a mai templomon, sem a kolostorépület megmaradt részén felismerhető középkori nyomok nincsenek. A kolostor másodvirágzását elősegítette, hogy a pálos rendi képzés egyik központjává vált a kolostor. A rend 1786-os feloszlatását követően a vallásalap lett a birtokos, ezáltal a település történetének egy fontos szakasza zárult le.

A település látnivalói közé tartozik még a Nepomuki Szent János-szobor, melyet a pálosok 1774-ben emeltek és a Sajó hídja mellett helyeztek el. Ez ma a település központjába lett áthelyezve, a restaurálását követően.