Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Csáky-kastély

Szendrőben a Csáky családnak valaha (a 17/18. század fordulójától a 20. század közepéig) két kastélya is állt.

Ezeket a kastélyokat a városról beszámoló tájékoztatók rendszeresen összetévesztik egymással.

Az egykori, 1672-ben felégetett alsó vár helyére gróf Csáky István 1694-ben épített kastélyt - ennek rossz állapotú maradványai a főtértől (Hősök tere) északra állnak. Csáky-kastélynak jelenleg a romos kastélytól alig száz méterre, a Fő u. 18. telken álló és szépen helyreállított, késő barokk stílusú épületet nevezik. Ezt ugyancsak gróf Csáky István építtette jobbágyaival az 1600-as években.

Több |

Az épületben 1990-ben a szendrői Közművelődési Központ egységeit: városi könyvtárat, oktatástörténeti gyűjteményt és a közösségi házat helyezték el.

Az oktatástörténeti gyűjtemény anyagát (főképp a 20. század első felében) használt oktatási segédeszközöket és tanszereket a környező falvakból gyűjtötték össze. A gyűjteményből egy kisebb teremben iskolatörténeti kiállítást rendeztek be. Az emeleti galériában időszakos kiállítások váltják egymást.

A település központjában található Csáky kastélyt 1694-ben Csáky István gróf kezdte építetni. A késő barokk stílusban épült kastély épületébe egy korábbi udvarház falmaradványait is beépítették. A kastély épületében a 19. század második felében jelentős átalakítások történtek, az épület ekkor nyerte el ma is látható formáját.

A barokk stílust megőrző legfőbb jegyei ma is láthatóak: a diadalíves kapu, boltíves tornác és az ablakrácsok. Az épület 3 boltozatos helyiségű pincével rendelkezik. A kastély jelenleg a város kulturális életének központja, az épületben könyvtár, múzeum és galéria található. Az épületben 1988 óta látható a Bódva menti Oktatástörténeti Gyűjtemény.

A térség iskolatörténeti bemutatása mellett régi oktatási eszközök kiállítását is megtekinthetjük. Oktatástörténeti gyűjteménye 1991-ben a Miskolci Pedagógiai Intézet anyagával egészült ki.

Cím: 3752 Szendrő, Fő u. 18. sz