Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Bottlik-kastély

A Bottlik-kastély klasszicista stílusban épült a XIX. század első harmadában, 1830 körül.

A többhektáros parkkal körülvett épület, ma üdülő.

Volt Bottlik-kastély, klasszicista, 1830 körül. Oktatási központ. Nagy parkban álló, U alaprajzú, kontyolt nyeregtetővel fedett kastély, a középső épületszárny udvari oldalán íves árkádos tornáccal, timpanonos középrizalittal. Az oldalszárnyak végén attikafal. A parkban újabb melléképületek. Kerítés: kőpillérek között kőlábazat és kovácsoltvas kerítésmezők, a kapupilléreken kővázák, historizáló, 20. sz. első fele.

Több |

1830-ban, klasszicista stílusban épített kb. 600 m² alapterületű kastély névadója báró Bottlik József, a megye vezető politikusa volt – fénykorában. A főépület boltozatos. A nyugati irányban épült boronafödémes lakószárnyakat átalakították szálloda jellegű lakószobáknak. A körülötte lévő park kb. 5-6 hektáros. A többhektáros parkkal körülvett épület ma elhanyagolt állapotban van.

Tibolddaróc Mezőkövesdtől 17 kilométerre északkeletre fekszik a Bükkalján, a Kácsi-patak mentén található. A település már a bronzkorban is lakott hely volt, fejlett kultúrával. A honfoglalás után Örösúr nemzetségének a birtoka, nevét is a nemzetségből származó Tibold után kapta. Tiboldok a XVII. századig, a család kihalásáig birtokolták a falut, azután a leszármazottak osztoztak rajta. Kezdetben Dorócnak, majd Darócnak nevezték. A XX. század első harmadában a lakosok 60%-a barlanglakásban élt.

Egy korabeli híradás szerint 130 lakásban 1150 ember lakott. A többi bükkaljai településhez hasonlóan Tibolddarócon is fejlett volt a szőlő- és borkultúra. A háború előtt a Törley pezsgőgyár innen szerezte be az alapanyag nagy részét. A szőlő mellett nagy hagyománya van a gyümölcstermesztésnek is. Többen foglalkoztak kőfaragással.