Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Bónis-Gedeon-kastély

Ősi településeink egyike Szalonna.

A község fontos emléke a 19.század elején épült műemlék jellegű Bónis-Gedeon kastély.

A kastély az 1800-as években épült barokk stílusban. A II. világháború után a település általános iskolája kap helyet az épületben. A kastélyban lakik, illetve tanít hosszú időn keresztül a faluban született költő, Kalász László. A kastély jelenleg önkormányzati tanácskozó teremnek, a községi könyvtárnak, valamint egy helyi civil szervezetnek ad otthont. A kastélyban továbbá teleház is működik.

Több |

A Szalonnai-hegység déli előterében, a Bódva-folyó völgyében, a Rakaca-tó szomszédságában terül el a kis település. Szalonna megközelítése a 27-es számú úton a legegyszerűbb, a település Szendrőtől 7 km-re, míg Edelénytől 21 km-re északra található.

Ősi településeink egyike a mintegy 1000 fős falu. A falu neve valószínűleg szláv eredetű, a lengyel ’sós vizű forrás’ kifejezésből származhat. A település szinte folyamatosan lakott. Szalonna első okleveles említése 1249-ből származik. A közelben található vasércre alapuló vasművesség már a középkor folyamán megjelent. A 16 században Bebek birtok volt és Szendrőhöz tartozott. A falu virágzásának a török pusztítások vetettek véget.

A legfontosabb műemléke az Árpád-kori torony nélküli templom. A román kori templom a 11. században épült, melyet többször is bővítettek a 13. és a 15. század folyamán. A török időszakban felgyújtott templomot később helyreállítják. A templom északi felén egy 15 méter magas, barokk stílusú galériás tornyú fa harangláb épült 1765-ben. Az egyhajós, keleti fekvésű középkori templom átalakított állapotban maradt ránk. A jelenlegi formája köríves szentéllyel épült körtemplom (rotunda) bővítéséből származik. A templom megmaradt emlékei közül külön figyelmet érdemel a belső falfelületen feltárt és bemutatott gazdag falfestménysorozat.