Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Bárczay-kastély

A 18. század közepén épült Bárczay kastélyt a kassai építőmesterek tervezték és építették.

A téglalap alaprajzú, manzárdtetős, a parkjában szabadon álló kastély barokk stílusban épült.

A falakat pilaszter, az ablakok fölötti részt barokk szemöldökpárkány díszíti. A nyugati homlokzat közepén van főbejárat, melynek timpanonjában épségben megmaradt a Bárczay család címere. Az épület középfolyosós, helyiségei teknőboltozatúak. A kastély magántulajdonba került, az új tulajdonos igényesen állíttatta helyre.

Több |

A nyugati homlokzat közepén találjuk az épület főbejáratát. A főbejárat timpanonjában láthatjuk a Bárczay család épségben megmaradt címerét. A nyugati homlokzat 3-1-3 nyílásosztású, falsíkjait pilaszterek és koszorúpárkányok tagolják. Ablakai kőkeretelésűek, melyeket barokk szemöldökpárkányok és könyöklők tagolnak.

A keleti homlokzat középrizalitos, timpanonos díszítésű, nyílásosztása 2-3-2 tagolású. Háromablakos középrizalitját négy pillér és osztópárkány tagolja. Középrizalitjában stukkóornamentikával keretezett oromzati ablak, előtte pedig széles terasz látható. A rizalit melletti homlokzat falsíkját pilaszterek és koszorúpárkány díszítik, ablakai fölött barokk szemöldökpárkány látható.

Az épület középfolyosós, helyiségei többnyire teknőboltozatúak, de két helységében sík mennyezetet találhatunk. Egykori parkjának csak egy kis része tartozik ma a kastélyhoz.  A Bárczayak már a 13. század elejétől több községben birtokosok voltak Abaúj vármegyében, s e kastélyon kívül több más általuk építtetett kastélyt ismerünk.

Cím: Abaújkér, Rákóczi u. 1.