Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Balassa-kastély

Ragály egyik látnivalója az 1743-ban épített Balassa kastély.

A kastélyt építő Balassa-Ragályi család a falu legjelentősebb családjának számított. Barokk stílusú kastélyukat a 19. század végén eklektikus stílusban átépítették.

Az épület ekkor nyerte el ma is látható formáját. A kastélyhoz tartozó egykori park szinte teljes terjedelmében megmaradt. A kastély épülete jelenleg fel van újítva, parkja gondozott képet nyújt. A kastély épülete ma a helyi önkormányzatnak és kultúrházának biztosít otthont.

Több |

Az egykori gömöri falu neve valószínűleg szerb eredetű és a „rogalj”, szarv szóból származik. A település első írásos említése 1216-ból való. A források tanúsága szerint a ragályi templom a 13. században már állt. Lakossága már a 16. században nagyobbrészt református volt. A falut megviselte a török időszak, 1558-ban a török seregek teljesen felégették a települést.  A 18. századtól a falu legjelentősebb birtokosa a Balassa-Ragály család.

A település legfőbb látnivalója a 13. században épült református templom. A templomot a későbbiekben többször is átépítették, a 18. századi barokk stílusban történő átalakításakor nyerte el mai formáját. A templom festett fakarzata, szószéke és fapadjai népies barokk jelleget képviselnek. A templom két legértékesebb tárgya az 1548-ban készült, egyben legidősebb magyar úrihímzés és az 1480-ból származó úrasztali kehely.

A Balassa kastély szomszédságában találjuk a Ragályi kastélyt. A kastély építtetője a Szabó család volt. A téglalap alapú kétemeletes épület egy korábbi kúria átépítésével jött létre. Később a főépületet földszintes toldaléképületekkel bővítették kétoldalt. A jelenleg magánkézben lévő épület erőteljes felújításra szorul.

A falutól délkeleti irányba kb. 1,5 km-t haladva, az Aranyos-tető oldalában, fenyvesekkel, tölgyekkel körülvéve találhatjuk Észak-Magyarország valószínűleg legidősebb tölgyfáját. A természetvédelmi védettséget élvező 22 m magas és 630 cm törzskerületű kocsányos tölgy kb. 450 éves lehet.