Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Andrássy-kúria

A Tarcal központjában található Andrássy kúria a 18. század második felében épült.

A barokk stílusú épületen később klasszicista stílusú átalakításokat végeztek.

Az épület ma már magántulajdonban van. Az udvaron műhely, szín, borház és két pince található. Az érdeklődők pincelátogatáson, borkóstoláson vehetnek részt.

Több |

Borsod-Abaúj-Zemplén megye délkeleti részén, a Tokaji-hegy előterében fekszik Tarcal. Tarcal vidéke a rézkor óta lakott terület, a település határában feltárt réz-és bronzkori leletek ma a miskolci Herman Ottó Múzeumban tekinthetőek meg. A vidéket a honfoglaló magyarok is letelepedésre kedvezőnek találták, a legenda szerint a Tarcali-hegyet a honfoglaló Tarcal vezérről nevezték el. Ezt támaszthatja alá a település határában feltárt honfoglalás kori vezéri sir is.

Az Árpád-kor kezdetén királyi várföld. 1100 környékén Könyves Kálmán elnökletével országgyűlést tartanak Tarcalon. A település első hitelt érdemlő írásos említése 1278-ból származik.

A 15. század vége felé mezővárosi rangot nyer, ekkor kiterjedésében és népességszámában Tarcal volt a környék legjelentősebb mezővárosa. A török időszak alatt többször is elnéptelenedik, de mindannyiszor újranépesül a település. Fejlődése a 16.-17. század fordulóján indul, amikor pallos-joggal is rendelkezik, kamarai ügyész székel a városban. A 18. századtól a 19. század közepéig terjedő időszak volt a város fénykora, szőlő- és bortermelése is virágzott.

Tarcal 2002-ben, a Tokaj-hegyaljai borvidék részeként az UNESCO Világörökség helyszínévé vált.