Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Andrássy-kastély

A barokk Andrássy-kastély 1750 körül épült, a XIX. században klasszicista stílusban részben átalakították.

Dísztermének XVIII. századi freskója a négy világtájat és pipázó, zenélő magyar alakokat ábrázol.

Az Andrássy György gróf által emelt épület házikápolnáját Andrássy István építtette 1770-71-ben. A népoktatás nagy pártfogója, Andrássy Dénes 1908-ban a Gyermekvédő Ligának ajándékozta a kastélyt, melyben 1914 óta iskola működik. Az Andrássy család a kor szellemével haladva egy idő után már nem elégedett meg a kiskastéllyal, ezért egy újabbat, nagyobbat építtetett. Az új kastélyhoz hatholdas díszpark tartozott.

Több |

A bejárat előtt négy dór oszlop található. Az épület egy tágas előcsarnokkal fogadta az érkezőket, innen lépcső vezetett a rokokó freskókkal ékesített ovális díszterembe. Dísztermének 18. századi freskója tipikus rokokó elemeket, a négy világtájat és pipázó, zenélő magyar alakokat ábrázol.

A kastély oldalszárnyának földszintjén 1770-71-ben épült kápolnájában szintén művészeti értékkel bíró freskókat láthatunk. Az egyemeletes barokk palotát a 19. századi leszármazottak klasszicista stílusban átalakították. Az utolsó tulajdonos 1881-ben bekövetkezett halála után a pazar kastély hosszú időre gazdátlan maradt. Andrássy Dénes 1908-ban a Gyermekvédő Ligának ajándékozta a kastélyt, melyben 1914 óta iskola működik.

Cím: Monok, Kossuth Lajos u. 15. Telefonszám: 47/356-006

Nyitva tartás: Előzetes bejelentkezéssel