Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Almássy-kastély Tarnaméra

Az Almássy család késő barokk kastélyát 1770 körül építtette fel.

1860 körül, valamint az 1870-1880-as években is átalakították, ma itt Rendőrmúzeum működik.

Az Almásy kastély a község kiemelkedő műemléke. Az Almássyak után a Schossberger család, majd a Hirsch család kezébe került. Az épületben 32 helyiség található, közülük leglátványosabb a nagyterem, amelyet freskók díszítenek. A kastélyban ma rendőrmúzeum működik, amely 1996. augusztus 31-én nyílt meg, és ez volt az első hivatalos magyar rendőrmúzeum.

Több |

A múzeum egyik alapítója Dr. Gulyás István erki állatorvos, aki maga is fanatikus gyűjtő. A kiállítási tárgyak száma folyamatosan nőtt. Ebben nagy szerepe volt a múzeum másik alapítójának, Dr. Francsics Ottó rendőr alezredesnek, a Hevesi Rendőrkapitányság vezetőjének. A berendezéshez a Hadtörténeti Múzeum, a tarnamérai ÁFÉSZ dekoratőre és még sokan mások nagy segítséget nyújtottak.

A Rendőrmúzeum anyaga állandóan bővül, és részleteiben cserélődik. A tárgyak sokasága már kinőtte a kastélyt, ezért két rendvédelem-történeti kiállítás járja az országot, melyet bárki igényelhet.

A múzeumban a rendőrség (csendőrség) korai történelméből származó egyenruháktól, fegyverektől kezdve, a különféle dokumentumokon, jelentéseken keresztül a mai modern rendőrségek egyenruhái, vállapjaival, kitüntetései is megtalálhatóak, gyakorlatilag a világ minden részéről.

Ezen kívül helytörténeti kiállítás is működik a Kastélyban, mely képi, és tárgyi anyagokkal mutatja be Tarnaméra történetét.

Cím: Tarnaméra, Árpád u. 12. Telefonszám: 36/479-514  E-mail: policehistorymus@t-online.hu

Nyitva tartás: Ápr. 1-okt. 31.: K-V 9-17, előzetes bejelentkezéssel.