Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Hámori-tó

A lillafüredi Hámori-tó izgalmas, romantikus helyszín, ahol csónakázni és vízbiciklizni is lehet.

A Hámori-tó a Garadna völgyében, a Szinva patak mésztufagátjának duzzasztó hatása miatt keletkezett.

Először 1319-ben említik, egy pálos kolostorral kapcsolatos oklevélben Feltó-halastóként. A jelenlegi nagyságú tavat a 19. század elején hozták létre a Szinva és a Garadna patakok vizéből a kohászat állandó vízellátása érdekében, melynél gátszakadás a nagy esőzések hatására előfordult. A tó másfél kilométer hosszú, helyenként meglehetősen mély.

Több |

A tavon nyáron csónakázásra és vízibiciklizésre van lehetőség. Partján a Neptun Búvárklub épülete található. A tó egyik partján Bánkútra vezető autóút, a másikon festői sétány található. A völgyzáró gáttól nem messze, a völgy jobb oldalában fakad az Eszperantó-forrás vize, ami az erdei vasút alatti átereszen átfolyva jut a tóba. Ha a Palota szálló előtti gátján, sétányán vagy csónakon végighaladunk mellette vagy rajta, felejthetetlen látványban van részünk.

Horgászati lehetőség: 0-24 h Fogható halak: ponty, süllő, csuka, harcsa, balin, amur. Napijegy-vásárlási lehetőség: Lillafüredi kisvasútállomás. Elvihető nemes halak száma: 5 db Elvihető egyéb halak mennyisége: 10 kg.