Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Főoldal
 
Élmények völgye
 
Lillafüred
 
Büdöspest-barlang
Büdöspest-barlang

A Büdös-pest régészeti jelentőségű, 1982 óta fokozottan védett barlang a Bükkben, Miskolc területén.

Az 1951-ben régészeti védelem alá helyezett barlang szabadon látogatható, megtekintéséhez még lámpa sem kell.

A Kis-fennsíkon, a Szeleta-gerinc É-i oldalában, 307 m tszf. magasságban, a Forrás-völgy talpa felett 42 m-el magasabban nyílik. Kedvelt kirándulóhely. A triász időszaki mészkőben kialakult, inaktív forrásbarlang íves, 6,5x5 m-es sziklakapuja, 37 m hosszú, 3-5 m széles és átlag 3 m magas járatba vezet, melynek vége egy 6x4 m átmérőjű, 7 m magas kürtővel a felszínre nyílik.

Több |

Az 1906-ban megkezdett ásatások eredményeként kitöltéséből a szakemberek 7 jégkori és 2 jelenkori réteget tudtak azonosítani.

Az alulról számított 3. és 5. réteg a paleolit kultúra anyagát, a 8. és 9. pedig új kőkori és bronzkori leleteket, valamint egy neolit kori ember csontmaradványát tartalmazta. A régészeti leletek mellett az üledékből barlangi medve, barlangi farkas, borz, barlangi oroszlán, havasi nyúl, óriásszarvas, barlangi hiéna, jávorszarvas, rénszarvas, kőszáli kecske, őstulok, bölény, gyapjas orrszarvú, vadló és mamut csontanyag is felszínre került.

A két felső holocén réteg közül az alsó barna humusz gazdag neolitkori leletanyagot szolgáltatott. A finom kidolgozású, néhol belül is mintázott, a karcolásokban vörös festékkel díszített cserepek a bükki kultúrába tartoztak. Ebből a rétegből került elő az 1913-as ásatás alkalmával egy 45-55 éves korában elhunyt nő majdnem hiánytalan csontváza, melyet a bejárat közelében, hanyatt fekve, széttárt karokkal temettek el. Ennél valamivel beljebb került elő egy férfi, egy gyermek és egy csecsemő csontváza. A legfelső rétegben kevés rézkori cserépen kívül, a késő bronzkor Kyatice-kultúrájának hagyatéka volt jelen nagyobb mennyiségben.

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%BCd%C3%B6s-pest