Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Főoldal
 
Élmények völgye
 
Lillafüred
 
Herman Ottó emlékház
Herman Ottó emlékház

A Herman Ottó emlékház Lillafüreden található, Herman Ottó egykori nyaralójában.

A ház – Herman Ottó Pele-laknak nevezte – 1898–1903 között épült.

1951-ben került a múzeum kezelésébe, a terv szerint Herman Ottóhoz kapcsolódó kiállítás tartására. Az első állandó kiállítás 1964-ben nyílt meg, majd a leromlott állapotú épületet 2007-re teljes körűen felújították. A „Dicsőség nincsen, csak kötelesség” című kiállítás két szobában mutatja be Herman Ottó munkásságát, különös tekintettel helyi kötődéseire.

Több |

Az első szobában a Pele-lak eredeti bútorai, a polihisztor kéziratai, személyes tárgyai láthatók. A második teremben tudományos tevékenységét mutatják be, kéziratokkal, tárgyi emlékekkel, diorámával. A ház kertjében Herman Ottó budapesti síremléke áll. Herman Ottót ugyanis az első világháború miatt Budapesten temették el, de utána – végrendelete értelmében – a felsőhámori temetőben helyezték végső nyugalomba, a síremléket Varga Miklós készítette.

Herman Ottó 1898-1903 között építtette a Peleháznak nevezett lillafüredi nyaralóját, felesége (Borosnyay Kamilla) tervei alapján. Az idős tudós az 1900-as évek első évtizedében itt töltötte a nyarakat, és tudományos munkáinak jelentős részét is itt (illetve Hámorban) írta. 1951-től a miskolci Herman Ottó Múzeum tulajdonában van.

Nyitva tartása: Csak április 1-től október 30-ig, hétfő kivételével naponta 10-től 16 óráig

Címe: Miskolc-Lillafüred, Erzsébet sétány 33. Telefon: 46/370-703