Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Lipicai ménes

A Lipicai fajta karakterének megőrzése érdekében 1950-ben épült Csipkéskútra, a csikónevelő telep és megindult a lipicai fajta áttelepítése Bábolnáról a Bükk-hegységbe, illetve Szilvásváradra.

Az itt lévő környezet nem csak szépségével övezi Európa legrégibb kulturló fajtáját, hanem természeti adottságaival, környezeti hatásaival tevékeny hozzájárul a lipicai, mint ”hegyi ló” fajtának tenyészési sikereihez.

Szilvásvárad és környéke, a Bükk-hegység a mai Magyarországon belül az a tájegység, mely természeti adottságaiban leginkább hasonlít a kitenyésztés eredeti helyéhez, Lipicához. Talajviszonyaiban, növényzetében, tengerszint feletti magasságában, klímájában itt sikerült megtalálni azt a helyet, mely hosszú távon garantálja e tradicionális fajta, környezet által befolyásolt jellegének megőrzését.

Több |

Az 1953-ban alapított Szilvásváradi Állami Gazdaság feladata a magyarországi lipicai törzstenyészet fenntartása. Az első lipicai ménest 1580-ban Lipizzán alapították a Habsburg uralkodóház számára. A barokk kor ízlésvilága szerint kitenyésztett lófajtát 1806 óta tenyésztik Magyarországon. A jelenlegi lóállomány 250 körül alakul. A faluban a lovas tanyán, és a legszebb apaállatok Palavichini őrgróf parádés istállójában tekinthetők meg.

A ménes alapításakor a következők fogalmazódtak meg:”itt a legjobb lovakat tenyésszék, melyek a császári udvar számára lesznek elővezetve. Ezek a legkiválóbb és legtűrőképesebb lovak legyenek. Kemény és füves talajon járjanak ott, ahol kevés fű nől.”

A lipicai ló magyarországi tenyésztését 1806-tól számítjuk, s több kitérő után került a ménes a mai tenyészhelyére, a Bükk-fennsíkra, ahol a természeti körülmények legjobban megfelelnek a fajta igényeinek. Jelenleg Szilvásváradon 70 anyakanca és fedezőmének biztosítják fedezőmének, biztosítják e páratlanul értékes fajta továbbfejlődését. A jelenlegi lóállomány 250 körül alakul. A csikók 3 éves korukig a Bükk-fennsíkon, a Nemzeti Park kiemelten védett helyén nevelkednek. A fennsík központi nevelőhelyén – Csipkéskúton – hangulatos üdülőházak, és teljes panzió várja kedves vendégeinket lovaglási, lovas szánkózási, kocsikázási lehetőséggel.

Szilvásváradon Palavichini őrgróf parádés istállójában található ménes legszebb apa-állatai, és egy csodálatos lótörténeti kiállítás is. Az épület tetőterében 7 db, minden igényt kielégítő vendégszobába várja a pihenni, kikapcsolódni vágyó vendégeket. A Szilvásváradon tenyésztett lipicaiak elsősorban a fajta fogatos használatra alkalmas típusát képviselik, melyet fémjeleznek a fogathajtó sorban elért kiemelkedő haza és nemzetközi eredmények. Európai legszebb fekvésű lovas-stadionjában az évről-évre megrendezett Lipicai Lovas Fesztivál keretben a lovasokat, lovas sportokat kedvelő látogató színvonalas rendezvény keretbe nszórakozhat, kerülhet közelebb a szilvásváradi lovas élethez és a lipicaiakhoz.