Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Szalajka-völgy

A Szilvásváradon végződő Szalajka-völgy a Bükk hegység egyik legszebb, a kirándulók számára legjobban kiépített része.

A Szalajka-völgy, e magashegységi jellegű völgy a nevét a 19. században kapta az itteniek fő megélhetéséről, a latin sal alcali után szalalkálinak nevezett hamuzsír égetéséről.

A völgy bejáratáig, Szilvásvárad központjából, gyalogosan érdemes fölsétálni. Az utat végigkíséri a Szalajka-patak, s itt láthatóak a halastavak, a pisztrángtenyészet, Sziklaforrás, Erdei Múzeum, a Fátyol-vízesés, az Istállóskői ősemberbarlang. Legtöbben az 1908-ban épült erdei vasúttal teszik meg a lefelé vezető utat. A vonat végállomásától 20 perc sétával elérhetjük az istállós-kői barlangot, miközben érintjük a Szajla-forrást. Vize a fennsíkról érkezik, egy eddig még ismeretlen barlangrendszeren keresztül.

Több |

Az üres egytermes barlangnak hangulata van. A barlang felett továbbmenve komoly gyalogtúrákat tehetünk a Bükk-fennsíkon. Lefelé jövet újból elérjük a kisvasút végállomását, a Gloriett-tisztást. Nevét a Pallaviciniek által felállított fedett pihenőről, a gloriettről kapta. Azelőtt pedig itt volt a néhány házból álló Szalajka falucska.

A tisztás alsó pereménél láthatjuk a völgy legnevezetesebb természeti képződményt, a mésztufagátak sorából álló Fátyol-vízesést. Tovább sétálva, a Horotna-völgy torkolatában helyezték el Magyarország első Szabadtéri Erdészeti Múzeumát. Itt a régi erdei mesterségekről és az erdőhöz kacsolódó kézművesiparokról kapunk áttekintést látványos rekonstrukciós bemutatótéren.

Kissé lejjebb a Szikla-forrás különleges látványában gyönyörködhetünk, majd a pisztrángos tavak sora következik. A Szalajka-patakban már hosszú ideje vadon él a sebes pisztráng, aminek szaporítása érdekében a patak medrét több helyen visszaduzzasztották, mesterséges neveldéket alakítottak ki. A völgyben mintegy 100 éve tenyésztik a pisztrángokat. Helyi specialitás a füstölt, sült pisztráng.

Elhagyjuk a pisztrángnevelő telepet, és megérkezünk a régi bányakapitányság épületéhez. Ez az épület később erdészház lett, jelenleg pedig múzeumként működik. Az erdészeti tevékenységről láthatunk bemutatót, és régi dokumentumokat, térképeket nézhetünk meg itt. Továbbsétálva egy kis vadasparkban szemügyre vehetjük a környék nagyvadjaiból néhányat. A vadaskert fő látnivalói a hazánkba az 1880-as években betelepített muflon (Ovis musimon), valamint a dámszarvas (Dama dama).

A Tófalusi-völgy torkolatában egy büfé várja a felüdülni vágyókat, a faluba visszaérkezve pedig válogathatunk a jobbnál jobb éttermek között.