Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
A Kárpátok Őre

A csodálatos Szalajka-völgyben a turista útvonal mellett található ez a nagyszerű alkotás.

Az eredeti Kárpátok őre szobrot 1915. május 23-án állították fel Kolozsváron. A háború után az Erdélybe bevonuló román csapatok katonái azonban elpusztították az alkotást.

A romániai rendszerváltás után a magyar kisebbség újra fel szerette volna állítani Kolozsváron ezt az emlékművet, de ez politikai okokból nem sikerült. Így került Horváth Béres János szobrász és Tóth Vásárhelyi József építész alkotása Szilvásváradra, a Szalajka-völgybe. Az új szobrot 2002. november 17-én avatták föl.

Több |

A honfoglalás időszakában Árpád fejedelem egy éber katonai védelmi rendszert hozott létre. Éjjel-nappal strázsáló őrökkel zárta le a Kárpátok hágóit. Az akkori sorsfordító időkben ezzel is védte a Kárpát-medencei magyarságot. Amíg ez a védelmi rendszer működött, őseinket nem tudták megtámadni. Köszönhetően a Kárpátok Őreinek. Az ő emléküket megörökítendő avatták fel első ízben 1915-ben Kolozsváron Szeszák Ferenc "Kárpátok Őre" emlékművét, melyet számos nemzeti hagyományainkat megörökítő relikviánkkal együtt 1918-ban elpusztítottak.

Horváth Béres János szobrász és Tóth Vásárhelyi József építész alkotása a Szalajka-völgybe, Szilvásvárad kapujában áll, fából faragták. Az arra sétálók először találgatják, pásztor-e vagy gazda, de katonasapkát visel, kezében karabély van. Eredetileg Kolozsvárott őrizte hazáját, de tizennyolcban a románok félre állították (tönkretették). Most újjászületett, átköltözött hozzánk, Magyarországra.

Szent István korában nem őrizték dróthálóval az országhatárokat. István törvényei szerint ezen a földön szívesen látták a jóakaratú vendégeket. Ámde betörő seregek ellen védeni kellett az országot akkoriban is. Ezt a feladatot látták el a lófő székelyek, akik a gyepű mellett laktak. Ők maguk és leszármazottjaik nem tartoztak jobbágyi terhekkel szolgálni a hazát, ámde mindaddig, amíg Erdély a magyar kultúra mentsvára volt, a székelyek híven teljesítették ezt a kötelességüket.

A 13. században a gyepürendszer elveszítette hadászati jelentőségét, ennél fogva a királyi őrök szerepe is csökkent. Helyettük a gyepű vonalán belül kővár-rendszer épült ki, amely átvette a nyugati határ védelmének feladatát. Ámde Erdélyben még Jókai korában a múlt században is őrizték hivatásuk emlékét a székelyek.

A magyar gazdák rendszeresen meglátogatják és megkoszorúzzák a szilvásváradi emlékművet. Számukra Magyarország múltjának és jelenének őrzése szintén életfeladat. Szilvásvárad pedig valódi turista-paradicsom, ahol hazai és külföldi vendégek egyaránt tiszteleghetnek a magyarság eme szimbóluma előtt.