Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Főoldal
 
Élmények völgye
 
Szilvásvárad
 
Millenniumi Kilátó
Millenniumi Kilátó

A 2000. augusztus 20-ra, Szent István napjára készült Milleniumi Kilátó méretével és páratlan szépségű faszerkezetével uralkodik a környező hegycsúcsok felett, mintha figyelné és vigyázná e festői vidéket.

A szibériai fenyőből épült kilátó felső teraszáról gyönyörű körpanoráma nyílik a Bükk északi vonulatain, a Szalajka-völgyön át Szilvásváradra, illetve tiszta időben a Mátráig, Szlovákia hegyein át egészen a Tátráig.

Megközelíthető gyalog a Millenniumi tanösvényen, illetve gépkocsival és kerékpáron az Olasz-kapuhoz vezető fizetős műúton. Az autót a kalapati kilátónál kell hagyni, innen kb. 5 perc séta. A Kilátó 20 méter magasan lévő teraszáról lenyűgöző látványt nyújt a Bükk minden évszakban más-más színben pompázó domborzata, a patakvölgyek, erdők rajzolata, a 13 hegyvidéki falu háztetői. Tiszta, napos időben a távoli Tátra hegcsúcsai is láthatóak.

Több |

A mintegy 330 köbméter beton felhasználásával készült alapra erdélyi ácsok építették a 150 tonnás, vörösrézzel díszített szibériai vörösfenyő szerkezetet, aminek erősítéséhez 20 tonna vasat, illetve acélt használtak fel. A toronyban tizenhét pihenő szintet építettek ki. A 33 méter magas építmény tetején egy háromméteres fémzászló díszlik.

Néhány érdekes adat a kilátóról: A Kilátó magassága a zászlócsúcsig: 36m, A Kilátó terasz magassága: 20m. Felhasznált csavarok száma: 16.000db. Csavaranyák száma: 32.000db. Felhasznált faanyag: 138m3 Szibériai vörösfenyő. Felhasznált vörösréz lemezsúlya: 1,8 tonna. Betonalap: 330m3. Tengerszint feletti magassága: 615 m

Épült: 2000. augusztus 20-ra, Szent István napjára.

Fõvédnök: Dr. Várhelyi András.

Fenntartó: Bükki Nemzeti Park.

Üzemeltetõ: Magyar Tamás.

Támogatók: Gazdasági Minisztérium, Környezetvédelmi Minisztérium, Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma.

Szerkezettervezõ: Schreiber József okleveles építőmérnök.

Használata: - A Kilátó tornyot mindenki csak saját felelőségére használhatja. - 10 év alatti gyermek csak szülői felügyelettel - Ittas vagy bódító szerek hatása alatt álló személy a Kilátó tornyot nem használhatja. A Kilátó torony területén: - Sátorozni, tüzet gyújtani, hangoskodni, más emberek nyugalmát zavarni TILOS! - Kutyát csak pórázon lehet tartani! Autóval a Kilátó területére behajtani TILOS! (kivéve őrszolgálat)

Belépőjegy ára: Felnőtt: 350,-Ft  Diák, gyermek: 250,-Ft (14 éves korig!)