Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Szikla-forrás

A Szalajka-völgyi Szikla-forrás a hegység egyik legnagyobb vízhozamú, a patakot tápláló karsztforrása jéghideg, tiszta vizével a kirándulók pompás szomjoltója.

A látványos forrást megjelenési formája a völgy egyik legfontosabb geológiai formakincsévé teszi.

A Szikla-forrás a Szalajka-völgyön végigfutó tanösvény, turistaút egyik állomása. A kisvasút felső végállomásától indulva, a Fátyol-vízesés mellet elhaladva, a Szalajka-patak vonalát követve jutunk el a forráshoz, melynél kiépített pihenőhely és tájékoztató táblák várják a kirándulókat.

Több |

A Szikla-forrás, mint ritka természeti jelenség, nemcsak a Szalajka-völgynek és a Bükki Nemzeti Parknak, hanem hazánknak is kiemelkedő természeti értéke. A forrás a Szilvásváradra nyíló Szalajka-völgy egyik fő táplálója. A forrás környezetében levő kőzeteket - a völgy fölé magasodó Bükk-fennsíkot felépítő mészkőrétegeket és a Szalajka-völgy középső és alsó szakaszán települő lemezes agyagpalarétegeket - a Bükk-hegységet évmilliókon át ért erőhatások közel függőleges helyzetbe gyűrték.

A két kőzettípus találkozásánál az ellenállóbb mészkőrétegek gerinceként emelkednek ki a gyorsabban pusztuló agyagpalából. A kőzetrétegek csapása közel merőleges a völgyre, így a mészkő a völgyoldalakon kiugró sziklafokok alakjában jelenik meg. Ilyen mészkőszirt aljában fakad a Szikla-forrás is.

A forrás vize egy 3-4 méterig járható barlangjáraton át tört felszínre. A forrás feletti vízgyűjtő területen a mészkőre hulló csapadék a kőzet repedésein lefelé szivárogva, a mészkövet e repedések mentén oldva, a forrásig egyre tágabb járatokat alakított ki. A vízgyűjtő terület agyagpalából álló részén a csapadék a felszínen lefolyva, a mészkőhöz érkezvén szintén a mélybe húzódott. Az egyesült vizek egy nagyobb barlangrendszert alakítottak ki. A vizek kinyerésére feltárást és forrásfoglalást indítottak a környező települések vízellátása érdekében.

A tág járatok, a gyors lefutás miatt a forrás a csapadékviszonyokban történő változásokat gyorsan, 1-2 napon belül követi vízhozam változásaiban. A forrás vízhozama a csapadékviszonyok függvényében 0-10.000 liter percenként, csapadékszegény időszakokban hónapokra elapadhat. A vízgyűjtő terület a forrástól keletre húzódó területrész. Nagysága kb. 4-6 km2-re tehető.