Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Főoldal
 
Élmények völgye
 
Szilvásvárad
 
Szalajka-völgyi Erdészeti Múzeum
Szalajka-völgyi Erdészeti Múzeum

A Múzeum a régi munkaeszközöket, az erdészeteknél folyó munkákról szóló tárgyi- és írásos emlékeket mutatja be.

A Szabadtéri Erdei Múzeum továbbfejlesztéseként - Zilahy Aladár erdőmérnök munkájának eredményeként - 1985-ben megnyílt a Szalajka-völgyi Erdészeti Múzeum, a Király-féle házban.

A régebben "Király-ház" vagy "Bányagrófság" -ként emlegetett műemlék jellegű épület az erdei vasút Halastavak megállójánál található. Az épület helyreállítása 1980-84 között történt, 1986-tól pedig múzeumként működik. Itt kapott helyet a Szilvásváradi Erdészeti Múzeum, amely egyrészt a még fellelhető, erdészettel kapcsolatos régi eszközöket, írott és tárgyi emlékeket gyűjti össze és teszi közkinccsé.

Több |

A kiállítás anyagának ágazatonkénti csoportosítása révén, bemutatja a látogatóknak az erdészet sokrétű tevékenységét. A számos eredeti ritkaság mellett megtekinthetők szarvas, őz, muflontrófeák, Mária Terézia 1766 évi osztrák erdőrendtartása, L.Hőnig 1887-ben készített vadászati térképe, a Bükk és Mátra volt erdőbirtokosainak névsora, okiratok, diplomák.  Megtekinthető a mintegy 2.000 kötetes szakmai könyvtárszoba, melynek egy része még a Selmecbányai Akadémián használt tankönyv.

Egy múlt századi erdőmesteri iroda teljes rekonstrukciójában látható. Vadászfegyverek, erdészeti szerszámok, famegmunkáló eszközök, a térség legfontosabb talajtípusainak és a különböző fafajtáknak, fabetegségeknek a bemutatása, rügy-gyűjtemény. Megismerkedhetnek az erdészeti szempontból fontos rovar és állatvilággal.

A 19. század elején épült, a Fazola Henrik vezette vasbányászati ügyek irodájának. Később erdőgondnoki hivatal és szolgálati lakás lett. Miután a gondnokság elköltözött a faluba, az épület üresen állt és kezdett tönkremenni. A Mátrai EFAG, a Mezőgazdasági Múzeum és társadalmi szervek segítségével kezdődött meg az épület helyreállítása, a múzeum berendezése a 70-es évek végén.

A földszinten kapott helyet a korhűen berendezett erdőgondnoki iroda, az erdőgazdálkodással kapcsolatos korabeli térképek, vagy azok másolatai, iratok, műszerek, személyi okmányok, stb., valamint az európai országok által küldött erdészeti relikviák. Az emeletre vezető lépcsőházban 18. századi vadászati témájú német grafikák kerültek elhelyezésre.

Az emeleten lévő tárlókban kaptak helyet az erdőrendezés műszerei, a térképszerkesztés eszközei, és a munka végeredményét prezentálva Gyöngyös város erdeinek ütemterve 1888-ból. Külön tárlót kapott a mag- és csemetetermelés, egy másikat az erdőfelújítás, telepítés, nevelés és egy újabbat az erdővédelem. A tárlók között színes szemléltető fotók és grafikák töltik ki a teret.

Egy kisebb teremben kaptak helyet az erdőgazdálkodásban használt fűrészek, az egykori fűrészmalmokból származó pengéktől a négyemberes rendkívül hosszú fűrészpengéig. Ritkaság a fából készített, igen régi faeszterga. Az emeleti közlekedőt a vadászat emlékei töltik meg, trófeák, grafikák, fegyverek, melynek legbecsesebb darabja a Mátrában talált Árpád-kori vadászbárd. Az innen nyíló terem hátsó falát egy nagyméretű dioráma díszíti, mely a környék nagyvadjait mutatja be.

A teremben kerültek elhelyezésre az erdő, a fa hasznosításának emlékei a kitermeléstől a fafeldolgozásig. Itt mutatják be a Szalajka-vasút első gőzmozdonyának néhány megmaradt alkatrészét is. A múzeum irodája önmagában is látványosságnak számít, hiszen itt találhatók azok a felbecsülhetetlen értékű erdészeti kéziratok, muzeális értékű szakkönyvek, folyóiratok, térképek, melyeket a múzeum vezetője, Zilahy Aladár gyűjtött össze.

Összességében az Erdészeti Múzeum és annak anyaga Szilvásvárad egyik legérdekesebb és legértékesebb látnivalója, mely a látványosság mellett a látogatók ismereteit is nagymértékben gyarapítja.

Nyitva tartás: január 1-étől április 15-ig: 9.00h - 14.30h, április 16-tól április 30-ig: 8.30h - 16.00h,

május 1-től szeptember 30-ig: 8.30h - 16.30h, október 1-től október 31-ig: 8.30h - 15.00h,

november 1-től december 31-ig: 9.00h - 16.30h, A fűtési idényen kívül minden hétfő szünnap