Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Főoldal
 
Élmények völgye
 
Szilvásvárad
 
Szabadtéri Erdei Múzeum
Szabadtéri Erdei Múzeum

A Szalajka-völgyben található erdei múzeum az erdei mesterek életmódját, építményeit, sajátos kunyhóit mutatja be.

Korhű rekonstrukciókat tekinthetnek meg az oda látogatók a fa szállításának egyes módszereiről, az erdei munkák eszközeiről és favágás termékekről.

A nehéz körülmények között dolgozó erdei embereknek állít méltó emléket. Széleskörű társadalmi összefogással a Mátrai Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság kezdeményezésére 1971 - 74. között hozták létre. Sok más érdekesség mellett itt látható faszénégető, fűrészüzem, az egykori sodronypálya és a vashámor is, melyben az ott található "Tilalmas a halászat ebatta" feliratú vastábla és a Kerektemplom betűi is készültek.

Több |

Évszázadokon keresztül, mostoha viszonyok között a nehéz erdei munkát csak azok tudták végezni, akik szerették és együtt éltek az erdővel. Ez a Szabadtéri Múzeum az erdei munka névtelenjeinek, az erdő munkásainak kíván emléket állítani. Innen indul az erdei tanösvény, amelyen végigsétálva megismerkedhetünk többek között az egyes fafajtákkal, és azok jellegzetességeivel.

A Szalajka-völgyből kiágazó Horotna-völgyben helyet kapó múzeumban eredeti állapotban, korhűen berendezve láthatóak az erdei munkások szálláshelyei, szerszámai, szemléltetve vannak az ősi munkafolyamatok.

A régi erdei mesterségek közül az ölfavágás, a mészégetés, a szénégetés és a zsindelykészítés eszközeit lehet megtekinteni. De láthatók az erdei mesterek által épített sajátos kunyhóformák is. Eredeti állapotban, korhűen berendezve építették fel az erdei munkások és fuvarosok nyomorúságos szálláshelyeit, összegyűjtve a kezdetleges munkaeszközöket, szerszámokat, szemléltetve az ősi munkafolyamatokat.

Rekonstruálták a fa szállításának egyes módszereit: a szekéren, a szánon való szállítást, a csúszdát és a kézzel húzott füles szánkót. Megtekinthetők a favágás termékei: a rönk, a bányafa és a cserkéreg, és bemutatják a gyantakészítés eszközeit is.

Láthatók az üvegkészítéssel és az ehhez szükséges hamuzsírfőzéssel kapcsolatos, javarészt rekonstruált épületek és eszközök. Az épületek eredeti, XVIII. századi változatai valamikor a környező répáshutai, cserépfalusi erdőkben álltak.

A kiállítás a következő témák szerint van csoportosítva: - az ölfavágók szálláshelyei, szerszámai, a rönkfaszállítás eszközei, - mészégetés, - faszénégetés, - a hagyományos erdei termékek (fazsindelytermelés, gyantatermelés, cserkéregtermelés), - a fafeldolgozás kezdetleges eszközei (polcfűrész, vízikerék meghajtású malomfűrész, stb.), - a kezdődő iparosodás emlékei (vashámor, hamuzsírfőzés, házi üveghuták), - megkövesedett, elszenesedett fatörzsek, valamint az évgyűrűket bemutató szelvények, - a Horotna-völgyi erdei tanösvény - mely meghaladja a 700 m hosszúságot - bemutatja az erdő élővilágát és termékeit, erdei madarak, gombák, fafajok, stb.

Szabadon látogatható.

Cím: Szilvásvárad, Szalajka-völgy, Telefonszám: 36/355-112, E-mail: szilvasvarad.erd@egererdo.hu