Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Orbán-ház

Az Orbán-házban kapott helyet az őstörténeti, helytörténeti és néprajzi kiállítás.

A Gál Árpád irányítása mellett elkészült állandó kiállítás a község helytörténetébe és néprajzi örökségébe kínál betekintést.

A kiállítás két fő részből áll. Az egyik a néprajzi tárgyakat és a falu helytörténetét mutatja be, a másik rész a Regős József által rekonstruált tárgyi emlékek és kőzettani bemutató, a Bükk őstörténetébe nyújt érdekes betekintést. Az itt látható helytörténeti, néprajzi gyűjtés egy-másfél évszázadra tekint vissza. Leginkább a paraszti kultúrát és annak tárgyait tárja elénk.

Több |

Szilvásvárad igen régi település. Kedvező fekvése, bő vizet adó patakjai, nagy erdőségei biztos menedéket és megélhetést nyújtottak az itt megtelepedőknek. Ennek megfelelően az emberi élet kezdetleges formái is fellelhetők. E korszakok lenyomata az őstörténeti kiállításrészben ismerhető meg. Az egymást követő és egymásra települő népcsoportok és szórvány kultúrák után a népesség megerősödik és önálló életet élő közösséggé alakul, mely a környezet adottságait kihasználva településsé fejlődik. Maga készíti házait, szerszámait, eszközeit és évszázadok alatt létrehoz egy kultúrát, amely egy népcsoport sajátja lesz.

Az Orbán család őse a hagyomány szerint 1660 körül költözött Pétervásáráról a faluba, mint a Keglevich földesúr ispánja, aki Pétervására és Szilvás birtokosa is volt. A család ismeretlen időben nemességet nyert és a XIX. században ezen a telken lakott.

A Miskolci út 58. számú házat, a mai kiállítóhely épületét Orbán Mihály építette 1880 körül, maga és egyik fia számára. 1895 körül az egész házsorral együtt a ház is leégett és ezután alakították ki mai állapotát. A fa ámbitust kicserélték kőlábasra, falait 80 cm-rel felmagasították. Az ajtók, ablakok és a mennyezet a század utolsó évtizedének a módosabb gazdákhoz illő építési szokásait tükrözi.

1975-ben került az épület a Heves megyei Múzeumok igazgatóságához. A műemléki helyreállítás során (1978-1982) a lehetőség szerint megtartották az eredeti állapotot, csupán a terméskő palafedést cserélték ki műemléki palára. Ekkor került elő a vakolat alól a 3. helységben egy faház zsilipelt falszerkezete és ajtókerete, amit a kőházba annak idején beépítettek. A faépítmény korát a XVIII., esetleg XVII. századra becsülhetjük.

A múzeum 1983. április 22-én nyílt meg. A „Bükk természeti képe” című kiállítás a Bükk hegység csaknem 300 millió éves, történetét mutatta be 2004-ig. 2010-ben - az önkormányzat jóvoltából - ős-, helytörténeti és néprajzi kiállítás nyílt. A múzeum az állandó kiállítás mellett időszakos gyűjtemények és kiállítási tárgyak bemutatását is lehetővé teszi.

Cím: 3348 Szilvásvárad, Miskolci út 58.

A belépés díjtalan. Nyitva tartás: október 23-ig hétfőtől - vasárnapig 10.00-16.00 óráig