Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Főoldal
 
Élmények völgye
 
Tanösvények
 
Pisztráng Tanösvény
Pisztráng Tanösvény

Miskolc és Ómassa között, a Garadna-völgyben, az erdei kisvasút végállomásánál található az indítóállomás.

Hossz:3 km, Időigény:3 óra, Jelzés:fehér körben stilizált pisztráng, Vonalvezetés:körút, Állomások száma:9, Nehézségi fok:túra jellegű.

A Pisztráng tanösvény a Garadna-völgy erdei kisvasútjának végállomásától indul, érinti a Magyar Királyi Erdőgazdaság pisztrángtelepét, visszafelé pedig a völgy baloldalán a Turista emlékparkot. Közben megismerkedhetünk az erdőgazdálkodás lényegével, a vizes biotópok élővilágával, az erdő vadállományával és egy természetes felújítás során létrejött fiatal állományú erdővel.

Több |

A túra a LÁEV garadnai végállomásáról indul. Az állomásépületben az Északerdő Rt. hangulatos Erdészeti Gyűjteményét érdemes megnézni, ahol az erdészeti munka emlékeivel ismerkedhetünk meg.

Az állomáson túlnyúló sínpár mentén haladva az erdő szélén szép mellvéddel kiépített forrás fogadja a kirándulókat. A Szövetség-forrás hűs vizét megkóstolva, felfrissülve haladunk tovább.

A forrás mellett található a Diósgyőri Természet járók komfortos faházaiból álló pihenőpark, mely a hosszabb időre itt pihenni vágyók részére szállást biztosít. A tanösvény a Garadna-patak mellett halad. A bővizű patak forrása az innen alig 2 km-re lévő Ómassán található.

A patak a szűk völgyben sajátos szubalpin flóra és fauna élővilágnak biztosít életteret. A patak hideg vizét valamivel lejjebb pisztrángnevelő telephelyen hasznosítják.

Az Ómassa-Lillafüredi kocsiutat és a Garadna-völgyet a bánkúti elágazásnál hagyjuk el és az útkanyarból kiágazó turistaösvényen, belépünk az erdei környezetbe. A balra kanyarodó, egyenletesen emelkedő ösvény egy fokozatosan kinyíló katlanvölgybe vezet. Az út szélén csermely vize csörgedez, mely egy szerényen kialakított foglalt forráshoz vezet. A felirat is jelzi, hogy a Helyiipari-forráshoz értünk. A víznyerőhely mellett széles füves réten tűzrakóhelyeket és asztalokat, pihenőpadokat találunk.

Egy teraszosan kiképzett, többszintű parkban vagyunk. A park túloldalán néhány faház található. Az első terasz felső végénél felállított tábla jelzi, hogy túránk során az ország egyetlen Turista Pantheonjába jutottunk. A pihenőhely az emlékpark kitalálója és megalkotója után a Ferenczi-pihenő nevet is viseli. A park felső teraszain emlékfalak, táblák állítanak emléket a múlt és közelmúlt nagy magyar természetjáróinak. Javasoljuk, az ideérkezők járják végig ezeket és rövid időt adózzanak azok emléke előtt, akik elindították és sokszor áldozatos munkával továbbfejlesztették hazánk természet járását. A legfelső teraszon az 1992-ben állított kopjafa Borsod-Abaúj-Zemplén megye természetjárása százéves jubileumának állít emléket, jelezve, hogy az elődeink által elvetett mag termékeny talajba hullott és ma is virágzik. A pihenő után az Emlékparkot egy meredek ösvényen hagyjuk el, majd szélesebb erdei kocsiúton haladunk az erdőben. Egy nagyobb útelágazásnál balra a sárga kereszt jelzésre fordulunk. Útközben megcsodáljuk a fák között kibukkanó Mókus-sziklák érdekes körvonalait és a lejtős úton, rövid sétával visszatérünk a Garadna völgyébe a kisvasút állomásához.