Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Éleskővár

Éleskővár egy Szilvásvárad mellett, a Bükk Kukucsó-völgy, Tófalu-völgy és Szalajka-völgy által határolt vonulatának csúcsán található vár.

A területre túraút nem vezet, mivel a vidék az erdőgazdaság által jelenleg is használt övezet, így a környék turisztikai szempontból nincsen kiépülve.

A várrom megközelítése Szilvásváradról a Tófalu-völgyben vezető műútról letérve az erdészeti feltáró úton, vagy az egykori kisvasút nyomvonalán indulva a Szalajka-Halastó megállótól Bánkút felé a Kukucsó-völgy elejéig eljutva, és onnan az erdészeti feltáró úton lehetséges. Mivel az erdészet által jelenleg is használt útvonalakról van szó, a vidék kerékpárral is könnyedén megközelíthető.

Több |

A területen rendszeres a fakitermelés, így érdemes fokozott óvatossággal közlekedni, illetve a táj jellegének ilyen formán történő gyakori változása miatt térképpel visszatérni a helyszínre. A várat is magán viselő Éleskő vonulata messziről is látható, de a várrom csak a szemközti Kalapat hegyről látható, a völgyekből nem.

Az Éleskővár romja azért bír különösen nagy történeti értékkel, mert a tatárjárás előtti időkben épült kevés kővár egyike. A területet egykoron uraló Miskolcz nemzetségnek tulajdonítják a történészek a vár építését, bár történeti információk nem állnak rendelkezésre róla, mivel első írásos említése 1360-ból való I. Lajos király egy okleveléből, ám 1364-ben, következő említésekor már romvárként említik. Hadi jelentőséggel nem bírt, mint inkább közigazgatási jelentősége lehetett.

Éleskővár mondája: A várhoz tartozó egy régi mondát Balogh Béni idézett fel Éleskővár Kincse című 1971-es művében, amelyben mondákat, legendákat gyűjtött össze.

Éleskővár legendája a tatárjárás idején datálódik, amikor is Bakó Gáspár, a vár ura tömlöcbe vetette Eszes Márton favágó Gabó nevű fiát, mert közte és lánya, Ildikó között szerelem szökkent. Éleskővárat Batu kán seregei kezdték ostromolni, Ildikó fogságba esett, de a börtönéből kiszabaduló Eszes Gabó példátlan bátorsággal, vitéznek öltözve felkereste a tatár sereget, és Ildikóért cserébe kincseket ajánlott. A tatárokat egy szűk völgybe vezette, ahol medvére hasonlító hangokat adott, amitől a tatárok megrettentek, és elvonultak. Így nem csak Ildikó, hanem Éleskővár is megmenekült a tatároktól. Eszes Gabó bátorsága nyomán várkapitány lett, és Ildikót is feleségül vehette.

Az erdő egykoron elzárt világában a hőssé nemesedett favágó szájhagyománya évszázadokon át fennmaradt.

Éleskővár-alji sziklaüreg: Az Éleskővár alatti hegyoldal sziklás vonalán, a Tófalu-völgy felőli lejtőn található a Tófalusi-hármasüreg, más néven az Éleskővár-alji sziklaüreg, amely Magyarország egyik nyilvántartott barlangja. (Kataszteri szám: 5341-22) A sziklaüreg hossza mindössze 2 méter, legnagyobb magassága 1 méter, de jellegzetes képződménye a mészkőhegységnek.